open-navfaktor-logo
search
Regulator za gas
Odgovor Cvijanović iz Bećirovićevog kabineta: Energetika nije nikada bila, niti će ikada biti u nadležnosti entiteta
Nakon što je predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović izjavila da je energetika u nadležnosti entiteta, oglasio se kabinet njenog kolege Denisa Bećirovića, tačnije njegov savjetnik Mirza Kršo.
18.02.2023. u 16:38
get url
text
Denis Bećirović i Željka Cvijanović

- Energetika nije nikada bila, nije ni danas, niti će ikada biti u nadležnosti bilo kojeg entiteta ili drugih nižih nivoa organizovanja vlasti u BiH. Kao što predsjedavajuća vrlo dobro zna, energetika je u cjelini, a i u pojedinačnim oblastima, u nadležnosti države BiH. To je naprosto činjenica prema Ustavu BiH, nizu državnih zakona donesenih u institucijama BiH i zvaničnih državnih institucija, a koji su uglavnom usvojeni i uspostavljeni i glasovima partije čiji je visoki zvaničnik, kao i međunarodnim ugovorima i članstvima u međunarodnim tijelima i asocijacijama u kojima učestvuje isključivo država BiH, a nikako niži nivoi vlasti - naveo je Kršo.

VEZANI TEKST - Bećirović preporučio usvajanje zakona o gasu BiH, Cvijanović odgovorila: Energetika je u nadležnosti entiteta

Podsjećamo, Bećirović je 7. februara uputio u zvaničnu proceduru preporuku za izradu i usvajanje zakona o gasu BiH, koja bi se trebala naći na dnevnom redu predstojeće sjednice Predsjedništva BiH. Centralno mjesto u prijedlogu ima ukidanje neustavnih entitetskih regulatora i uspostava državnog regulatora za oblast prirodnog gasa sa adekvatnim ovlastima i instrumentima za njihovu provedbu, a sve to je bilo povod za izjavu Željke Cvijanović.

- Prijedlog za donošenje jedinstvenog državnog zakona o gasu BiH kojeg je uputio član Predsjedništva BiH dr. Bećirović, nedostajući je dio u regulativi energetskog sektora BiH. Ne bavi se uopće oduzimanjem entitetskih nadležnosti definiranih Ustavom, već zaustavljanjem neustavne uzurpacije državnih nadležnosti od nižih nivoa vlasti te usklađivanja zakonodavstva sa pravnom stečevinom i najboljim praksama EU - navodi Kršo.

Niti jedan entitet neće trpiti štetu zbog ovih promjena koje se moraju desiti, ističe Kršo, a svi građani naše zemlje će imati direktne ekonomske, sigurnosne i druge koristi.

- Državni zakon, državni regulator, jedinstvena i transparentna, fer pravila za sve u Bosni Hercegovini su neminovnost u ovom i svim drugim Ustavom definisanim oblastima, i koje se ne mogu negirati ili osporavati od bilo koga - zaključije Mirza Kršo, savjetnik člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.