open-navfaktor-logo
search
Dom naroda BiH
Odgovara im postojeće stanje: SNSD i HDZ odbili inicijativu da se pripreme izmjene Zakona o VSTV-u
Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP) je uputio inicijativu da se u roku od 30 dana od dana usvajanja u dnevni red Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH uvrsti tačka pod nazivom: Informacija Vijeća ministara BiH o zabrinjavajućem iseljavanju stanovništva BiH, s posebnim osvrtom na odlazak radno sposobnog stanovništva.
11.06.2020. u 15:29
get url
text

Bećirović je tokom rasprave o ovoj inicijativi na današnjoj sjednici kazao da je ova tema trebala biti prva tačka dnevnog reda i da zaslužuje najveću moguću pažnju, te da ne postoji važnije pitanje od iseljavanja stanovništva iz BiH.

- Mi danas imamo priliku da napravimo prvi korak. Ovu inicijativu sam podnio 14. marta 2019. godine – izjavio je Bećirović.

Ustvrdio je da BiH prijeti demografski slom ukoliko se nešto ne promijeni, te je kazao da je samo u 2019. i 2020. godini, kada se pogleda broj upisanih u osnovne škole, 5.189 učenika manje.

- Kada bih sada navodio trend kako je to bilo u prethodnim godinama, podaci su još gori – dodao je Bećirović.

Konstatirao je da je rješavanje ovog pitanja od vitalnog interesa za sve narode u BiH, te da se politika uglavnom bavi efemernim pitanjima.

Bećirovićeva inicijativa nije prihvaćena, s obzirom na to da je za nju glasalo pet delegata, a osam je bilo protiv.

Dom naroda je razmatrao i inicijativu Zlatka Miletića da Vijeće ministara BiH u roku od 120 dana od dana usvajanja inicijative u Domu naroda izradi i u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH.

Miletić je, govoreći o svojoj inicijativi, izrazio žaljenje jer je Ustavnopravna komisija odbila ovu inicijativu, te je podsjetio da je PIC razmatrao ovo pitanje i da je zaključio da su neophodne promjene.

- Kada je u pitanju pristupni put BiH, jedna od tačaka je upravo posvećena ovom pitanju. Da bismo došli u situaciju da pristupimo EU, mi moramo reformirati VSTV – podsjetio je Miletić.

Ocijenio je da je "pitanje dana kada će se dići politička šapa sa pravosuđa u BiH". Tokom rasprave delegatkinja Dušanka Majkić (SNSD) je izjavila da je problem bio u pronalasku principa na osnovu kojih bi se kreirao prijedlog, te je zamjerila na tome što je formirana radna grupa koja je zadužena za izradu prijedloga.

- Da su se tri ministra dogovorila, ključne stvari, šta mi hoćemo, hoće li ostati VSTV, hoćemo li ga razdvojiti. Ovako, šta god neko predloži, ne može se pronaći konsenzus – izjavila je Majkić.

Poručila je da ovu inicijativu ne može prihvatiti jer smatra da ne postoji želja da se ovo pitanje riješi. Delegat Bariša Čolak (HDZBiH) je ocijenio da je VSTV veoma važno tijelo, a sadržaj Miletićeve inicijative je nazvao "spornim".

- Ovdje ima jako dobrih rješenja, ali postoje neka rješenja koja potpuno korespondiraju sa rješenjima koje već imamo. U ovom rješenju nije uopće moguće da neko iz nekog manjeg suda uopće može biti izabran. Samo teoretski može, a praktično ne može – izjavio je Čolak.

Ovu inicijativu, tvrdi, već ima Ministarstvo pravde BiH, ali je priznao da radna grupa ne uspijeva kreirati prijedlog izmjena Zakona o VSTV-u.

Miletićeva inicijativa je u konačnici odbačena, s obzirom na to da su četiri delegata glasala za, a osam protiv.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.