open-navfaktor-logo
search
Nečitko opravdanje
Odgođeno suđenje Kemalu Čauševiću, nisu došli svjedok i vještak
Ljekar je pojasnio da se Peštalić javio u kliniku s povredom noge, ali i da misli kako nema potrebe za dužim liječenjem i da je svjedok mogao putovati
20.09.2018. u 11:59
get url
text

Suđenje bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalu Čauševiću odgođeno je zbog nedolaska na ročište svjedoka i vještaka Tužilaštva BiH.

Kako je rekla predsjedavajuća Sudskog vijeća Biljana Ćuković, Sud je zaprimio obavijest da se vještak Nijaz Dervišić nalazi van BiH i da nije u mogućnosti da pristupi, kao i da je advokat Hajrudin Škahić dostavio nalaz specijaliste za svjedoka Ferhata Peštalića.

Sutkinja Ćuković je istakla da je Vijeće obavilo razgovor s ljekarom koji je izdao nalaz, jer je akt bio nečitak, i koji je pojasnio da se Peštalić javio u kliniku s povredom noge, ali i da misli kako nema potrebe za dužim liječenjem i da je svjedok mogao putovati.

Tužilac Dubravko Čampara je predložio da se ovaj svjedok privede na naredno ročište i pojasnio da je ranije kazao da se nalazi van BiH, a utvrđeno je kako je bio u državi.

Optužnica tereti Čauševića za zloupotrebu položaja, primanje dara i pranje novca, a Anesa Sadikovića za davanje dara pri uvozu tekstila. U jednoj od tačaka optužnice Čaušević se tereti da je prekoračio ovlaštenja i firmi "Glas Srpske" iz Banje Luke pribavio protivpravnu imovinsku korist za vršenje usluga štampanja poreskih markica, čime je oštetio budžet BiH.

Nastavak suđenja je 27. septembra, a sutkinja Ćuković je rekla da će svjedok biti pozvan putem naredbe Sudske policije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.