Mladićevi advokati Branko Lukić i Dragan Ivetić zatražili su ranije od Mehanizma odgodu iznošenja žalbi na presudu kojom je osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i drugih zločina u BiH, kako bi se provjerilo da li je zdravstveno stanje njihovog klijenta dovoljno dobro da prisustvuje ovim ročištima.

- Osnova za ovaj zahtjev je medicinska dokumentacija o Mladiću koju je nedavno obznanio Ured registrara a koji se tiče kognitivnih smetnji, predstojeće operacije i potencijalno novog udara – koji nije ranije objavljen, kao i druge smetnje koje su relevantne za sposobnost Mladića da učestvuje u postupku - navodi se u podnesku.

Mladićevi advokati su tražili da se održi ročište pred Žalbenim vijećem, na kojem bi trebala biti donesena odluka o zahtjevu za odgađanje iznošenja žalbi i da se odredi novi datum.

Mehanizam je žalbe na presudu kojom je Mladić 2017. godine osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, progone širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, ranije zakazao za 17. i 18. mart u Haagu.

Konačna presuda, kako je ranije najavljeno iz Mehanizma, očekuje se krajem ove godine.

Iznošenje žalbi na presudu Mladiću već je ranije odgađano zbog izmjena u žalbenom vijeću koje će donijeti konačnu presudu.