open-navfaktor-logo
search
Ustavni sud BiH
Odgođena rasprava o Dodikovom zahtjevu za ocjenom ustavnosti Zakona o zastavi BiH
Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 6. i 7. februara 2020. godine održao redovnu, 117. plenarnu sjednicu na kojoj je razmatrao apelacije i zahtjeve za ocjenu ustavnosti.
07.02.2020. u 13:02
get url
text

Između ostalog, na sjednici je razmatran i zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine. Sud je donio odluku da se o predmetu raspravlja na jednoj od sljedećih sjednica.

- U predmetu broj U 11/19 Ustavni sud je, nakon rasprave o procesnim pitanjima, odlučio da se o predmetu raspravlja na jednoj od sljedećih sjednica - potvrđeno je iz Ustavnog suda.

U zahtjevu, koji je Dodik podnio 7. novembra prošle godine, navodi se da je Parlamentarna skupština BiH 2004. godine usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH, ali da on nije potvrđen od Predsjedništva BiH iz čega, kako je naveo, proizilazi da nije u skladu sa Ustavom BiH, odnosno da prilikom njegovog donošenja nije ispoštovana Ustavom propisana procedura iz citiranog člana 1 stav 6 Ustava BiH.

Odredbe koje se nalaze u Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH odnose se na određivanje lokacija na kojima se ističe zastava BiH, kao i na novčane kazne zbog njenog neisticanja.

Dodik je predložio Ustavnom sudu BiH da shodno Ustavu i Pravilima Ustavnog suda BiH donese odluku prema kojoj navedeni Zakon nije u saglasnosti sa članom 1 stav 6 Ustava BiH, da se Zakon ukine i njegove odredbe prestanu da važe, te da se naloži Parlamentarnoj skupštini BiH da narednog dana od dana objavljivanja odluke pokrene proceduru kojom će Zakon uskladiti sa Ustavom BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.