VEZANI TEKST - Skupština dioničara sutra odlučuje o smjeni Nadzornog odbora Bosnalijeka

Redovna Skupština se treba izjasniti o godišnjem izvještaju o poslovanju Društva za 2021. godinu sa finansijskim izvještajima, izvještaju vanjskog revizora i izvještajima Nadzornog odbora i Odbora za reviziju.

Skupština dioničara Bosnalijeka danas je trebala odlučivati o zahtjevu za smjenu cjelokupnog Nadzornog odbora, na čemu već neko vrijeme insistiraju neki od dioničara najveće farmaceutske kompanije u BiH. Odluka o smjeni NO zapravo je uvod u konačnu smjenu predsjednika uprave Nedima Uzunovića, koji je godinama opterećen raznim aferama i pravosudnim istragama u okviru kojih je dva puta i hapšen, a zbog sumnji na pranje novca i mahinacije dionicama Bosnalijeka.

Prema prijedlogu Nadzornog odbora, ovogodišnji iznos dividende iznosi 1 KM po dionici, a ukupno bi dioničarima trebalo biti isplaćeno nešto više od devet miliona KM, što je rekordna isplaćena dobit, saopćio je Bosnalijek.

Bosnalijek je prošlu godinu završio sa 154 miliona KM ostvarenih prihoda i dobiti u visini od 15 miliona KM. Datum održavanja ponovljene Skupštine će biti objavljen u zakonskom roku.