open-navfaktor-logo
search
Crnogorske banke
Odgađanje otplate kredita: Za dan i po pristiglo skoro 30.000 zahtjeva
Skoro 30.000 zahtjeva za otplatu kredita stiglo je za dan i po na adrese sedam banaka koje posluju u Crnoj Gori.
25.03.2020. u 07:37
get url
text

Moratorij na otplatu, u trajanju od tri mjeseca, banke su omogućile privredi i građanima zbog vanrednih mjera proglašenih usljed pandemije koronavirusa. Najviše prijava, ukupno 6.200, primila je Erste banka.

- Do 16 sati u utorak, stiglo je oko 6.200 obavještenja korisnika o prihvatanju prava na odlaganje kreditnih obaveza. Mnogo je veći broj fizičkih lica, što je i očekivano - rekli su u ovoj banci.

Oni apeluju da klijenti ne dolaze u filijale, već se banci obraćaju elektronski kako bi se smanjio rizik od širenja virusa.

Hipotekarnoj banci se od ponedjeljka, kada je omogućen moratorijum, do jučer u 16 sati obratilo 6.000 klijenata, od čega je šest posto privrednika i 94 odsto građana.

Addiko banka primila je ukupno 5.519 zahtjeva, od čega je 4.200 stiglo putem elektronske pošte. Kako su kazali za sada imaju četiri zahtjeva kompanija, ostalo su fizicka lica.

Zahtjev, kako su objasnili, treba da sadrži ime i prezime, naziv firme, JMB, PIB, broj partije ili inicijalno odobren iznos kredita, adresu stanovanja, sjedište firme, broj telefona i email.

Oni su upozorili klijente da će prihvatati i dalje procesuirati jedino zahtjeve koji sadrže potpune informacije.

Crnogorska komercijalna banka (CKB) zahtjeve za odlaganje otplate prima od prošlog petka. Njima se jučer do 15 sati obratilo 4.390 klijenata.

- Najveći broj zahtjeva je primljen putem poziva Call Centru i emaila. Od ukupnog broja primljenih zahtjeva, oko pet posto se odnosi na pravna lica - naveli su našem listu u CKB-u.

Građani koji žele moratorij na otplatu kredita u CKBu treba da dostave ime i prezime, JMBG, adresu i mjesto stanovanja, kontakt telefon, e-mail adresu, broj ili vrsta kredita za koji žele da prolongira otplatu, kao i rok odlaganja otplate.

NLB banka primila je za manje od dva dana 3.650 zahtjeva građana za odlaganje otplate kredita i 90 zahtjeva privrednika.

Lovćen banci se za otplatu kredita obratilo 1.500 građana i 300 pravnih lica.

Podgorička banka, ranije poznata kao Societe, ima više kanala za prijavu moratorijuma, zbog čega nisu mogli saopćiti tačan broj pristiglih zahtjeva, objavila je RTCG. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.