open-navfaktor-logo
search
Posvećeni sigurnosti
Odbor za vanjsku politiku britanskog parlamenta okončao posjetu BiH: Prepoznajemo ozbiljne prijetnje
Delegacija Odbora za vanjsku politiku parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva boravila je u posjeti Bosni i Hercegovini od 26 do 28. januara kako bi iz prve ruke saznali više o trenutnoj situaciji u BiH.
28.01.2022. u 15:04
get url
text

Razgovarali su sa nizom sagovornika o situaciji u zemlji, kontinuiranim prijetnjama po mir i stabilnost, te izgledima za povratak konstruktivnom dijalogu.

Delegacija se susrela sa predstavnicima civilnog društva, medija i poslovnog sektora, kao i sa izabranim zvaničnicima, uključujući članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ministricu vanjskih poslova, ministra sigurnosti, ministra odbrane, načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, gradonačelnike Mostara, Sarajeva i Tuzle. Također su se susreli sa ključnim međunarodnim partnerima koji podržavaju sigurno lokalno okruženje i napredak BiH na euro-atlantskom putu, uključujući visokog predstavnika i komandanticu NATO štaba u Sarajevu.

Britanski ambasador u BiH, Matt Field kaza oje da je posjeta ovog utjecajnog odbora još jedan znak snažne posvećenosti Ujedinjenog Kraljevstva

- U britanskom Parlamentu imamo ogromno znanje i iskustvo, a u proteklim mjesecima smo vidjeli njihov veliki interes u razvoj situacije u BiH, uključujući kroz održavanje nekoliko tematskih debata i upućivanje brojnih parlamentarnih pitanja. Članovi Odbora boravili su ovdje kako bi razgovarali sa nizom sagovornika, lično vidjeli i čuli, te bolje razumjeli kontekst i kako UK može podržati pozitivne promjene. UK je bilo i ostaje postojan prijatelj ove zemlje. Trenutna putanja kretanja bi trebala brinuti sve one kojima je stalo do mira, regionalne sigurnosti i zaštite ljudskih prava. Ostajemo posvećeni budućnosti BiH. Ne možemo i nećemo dozvoliti negativno nastrojene aktere da rasparčaju ovu zemlju niti da ponište napredak ostvaren u proteklih 26 godina - kazao je britanski ambasador.

Tom Tugendhat, predsjedavajući Odbora za vanjsku politiku, rekao je da je UK već 30 godina UK posvećeno sigurnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine.

- Ova posjeta dio je niza aktivnosti koje britanski Parlament organizuje, demonstrirajući naš snažan interes za BiH i širi region. Prepoznajemo ozbiljne prijetnje koje neki akteri, vanjski i unutrašnji, još uvijek donose, ali veoma smo ohrabreni radom civilnog društva, nezavisnih medija i lidera na lokalnom nivou. Odlazimo sa idejama i prijedlozima na koji način UK može još više pomoći silama dobra u BiH - kazao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.