open-navfaktor-logo
search
Američki Kongres
Odbor za obavještajna pitanja: Trump stavio lične ispred nacionalnih interesa
Odbor je usvojio izvještaj o istrazi za opoziv Trumpa u kojem se navodi da je američki predsjednik Trump zloupotrijebio svoju funkciju kako bi izvršio pritisak na vlasti Ukrajine da pokrenu istragu protiv Bidena
04.12.2019. u 09:01
get url
text

Odbor za obavještajna pitanja Predstavničkog doma američkog Kongresa usvojio je izvještaj o istrazi za opoziv američkog predsjednika Donalda Trumpa. Odbor je izvještaj izglasao sa 13 glasova za i devet glasova protiv, a stranački gledano, demokrate su bili za, a republikanci protiv dokumenta koji je napisan na 300 stranica i koji je danas objavljen.

Izvještaj je predat Odboru za pravna pitanja Predstavničkog doma Kongresa.

Riječ je o izvještaju koji je sačinjen nakon svjedočenja brojnih visokih zvaničnika SAD-a, a u njemu se navodi da je američki predsjednik Trump zloupotrijebio svoju funkciju kako bi izvršio pritisak na vlasti Ukrajine da pokrenu istragu protiv Trumpovog političkog rivala Joea Bidena.

-Predsjednik je stavio svoje osobne političke interese ispred nacionalnih interesa SAD-a, nastojao je potkopati integritet procesa izbora američkog predsjednika te je ugrozio američku nacionalnu sigurnost - navodi se u izvještaju.

U izvještaju se dalje navodi kako je Trump zloupotrebom položaja i ovlasti koristio američku vojnu pomoć i pozivao ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskiya u posjetu Bijeloj kući, a sve kako bi pridobio ukrajinske vlasti da pokrenu istragu protiv Bidenove porodice. Ta istraga bi Trumpu koristila u predsjedničkim izborima koji su naredne godine, jer bi mu upravo Biden mogao biti protukandidat.

Bijela kuća odbacuje izvještaj i tvrdi da ne postoje dokazi protiv Trumpa. Izvještaj za opoziv Trumpa će od sutra biti na dnevnom redu zasjedanja Odbora za pravna pitanja Kongresa, a u slučaju da ga i taj odbor usvoji, o njemu će se izjašnjavati Predstavnički dom. Afera je pokrenuta 25. jula kada su američki mediji objavili da je Trump u telefonskom razgovoru sa Zelenskiyem obećao svesrdnu pomoć Ukrajini ako pokrene istragu protiv Bidena.

Predsjedateljica Predstavničkog doma Kongresa Nency Pelosi je krajem septembra saopćila da je pokrenuta istraga, jer je Trump ugrozio američku nacionalnu sigurnost i pogazio položenu predsjedničku zakletvu. Trump pak tvrdi da je istraga samo jedan od novih pokušaja demokrata koji nisu uspjeli da mu politički naštete istragom o navodnoj umiješanosti Rusije u prethodne američke predsjedničke izbore.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.