Rezolucija je usvojena jednoglasno 7. jula ove godine, a inicijatori dokumenta su savez udruženja "Consilium Bosniacum". Odbor za dijalog, kojeg čine predstavnice četiri udruženja majki Srebrenice, uposlenici i uposlenice Memorijalnog centra i članovi akademske zajednice i aktivista u oblasti tranzicijske pravde, sastao se sa zastupnicima i zastupnicama u Parlamentu Austrije i razgovarao o saradnji sa Memorijalnim centrom Srebrenica, borbi protiv negiranja genocida i samoj Rezoluciji.

- Posjeta je protekla u razgovorima o načinima na koji Parlament Austrije može podržati rad Memorijalnog centra, bilo to kroz učenje o genocidu u Srebrenici, njegovim uzrocima i posljedicama, i saradnjom u oblasti obrazovanja i javne svijesti o genocidu. Sigurni smo da Memorijalni centar ima saveznike u ljudima s kojima smo imali priliku razgovarati i razmijeniti iskustva, i imamo povjerenje da će nakon donošenja Rezolucije nastaviti raditi u skladu sa njenim tekstom. Ovim putem se zahvaljujemo i Vladi Ujedinjenog Kraljevstva koja je podrškom projekta "Istina, dijalog, budućnost" omogućila da rad Odbora za dijalog i Memorijalnog centra bude prepoznat u najvišim zakonodavnim tijelima evropskih država - saopćili su iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Alma Zadić, ministrica pravde Austrije koja je prije donošenja Rezolucije boravila u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini, nakon sastanka sa Odborom za dijalog je naglasila važnost borbe protiv raspirivanja mržnje i inspiraciju životnim pričama majki Srebrenice u njihovoj borbi za pravdu.

- Njihove priče su dirljive i bolne. Njihovi sinovi i muževi su ubijeni, veoma često su jedino one preživjele. Ostale su same. Ali njihove priče su svjedočanstvo hrabrosti, volje i nade. Svaki dan iznova stoje za dostojanstveno sjećanje i kulturu sjećanja. Pokazuju nam šta moramo naučiti iz prošlosti, da budemo oprezni, da prepoznamo prve naznake dovoljno brzo. Kada raspirivanje mržnje prijeti našoj mirnoj koegzistenciji, moramo djelovati - napisala je Alma Zadić.

FOTO: Abhishek Kahlon

Predsjedavajuća parlamentarne grupe prijateljstva Austrije i Bosne i Hercegovine i parlamentarka Bedrana Ribo izdvojila je važnost ovakvih posjeta i grupa za izgradnju mira, posebno se osvrćući na majke Srebrenice kazavši da su u julu ove godine "bili jedna od prvih EU država koja je poslala važan signal u Nacionalnom vijeću sa rezolucijom koja se tiče genocida u Srebrenici", te da se ovakvim rezolucijama podiže svijest ne samo o prošlosti, već i o budućnosti.

- U razgovorima sa Odborom za dijalog, ministrica Zadić i ja smo imali priliku govoriti i o budućnosti. Važno je u ovim vremenima gdje je rasprostranjena polarizacija i negiranje prošlosti stvarati svijest o zločinima iz prošlosti. To je naša odgovornost kao političara – prema žrtvama genocida i njihovim porodicama, ali i prema budućim generacijama. Majke Srebrenice, koje su izgubile članove porodice u genocidu, za mene predstavljaju simbol mira i nade - izjavila je Ribo.

VEZANI TEKST - Odbor za dijalog MC Srebrenica posjetio Mauthausen: Na jednom zidu je i spomen-ploča bh. žrtvama fašizma

Ewa Ernst-Dziedzic, također parlamentarka Austrije, je prošla kroz proces donošenja Rezolucije o genocidu u Srebrenici sa ostalim prisutnim i najavila moguću posjetu parlamentarne grupe iz Austrije Memorijalnom centru Srebrenica.

Članovi i članice Odbora za dijalog su se nakon Parlamenta Austrije sastali u Austrijskom institutu za međunarodne odnose sa bivšim visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini Wolfgangom Petritschem, za vrijeme čijeg mandata je uspostavljen Memorijalni centar u Srebrenici, o čemu je i govorio. Također, sastanku je prisustvovao i Christian Durr, predstavnik Mauthausen memorijala. Posjeta je okončana sastankom i večerom sa Ambasadorom Bosne i Hercegovine u Republici Austriji Nj.E. Kemalom Kozarićem, saopćio je MC Srebrenica.