open-navfaktor-logo
search
Budući rivali
Odbojkašice BiH sve bliže eliti: Koje selekcije su ove sezone igrale Zlatnu ligu
Žensku odbojkašku reprezentaciju Bosne i Hercegovine sljedeće godine gledat ćemo u CEV Zlatnoj ligi nakon što su ove "prekucale" Srebrenu ligu.
15.06.2021. u 11:35
get url
text
get url
text

Odličnim igrama na Final fouru koji je održan u Mariboru, najbolje odbojkašice naše zemlje potvrdile su kvalitet koji zaslužuje više od najslabije rangiranog takmičenja koje organizuje Evropska odbojkaška federacija (CEV).

VEZANI TEKST - Veliki uspjeh bh. odbojkašica: Plasman u Zlatnu ligu nije nikakva slučajnost

Da kvalitet nije sporan Begić, Bošković, Selimović i ostale djevojke iz našeg tima potvrdile su i nešto ranije ove godine, kada su kroz kvalifikacije izborile historijsko učešće na predstojećem Evropskom prvenstvu, i to kao jedina selekcija učesnica Srebrene lige.

Za razliku od Srebrene lige u Zlatnoj nastupaju mnogo ozbiljnije i kvalitetnije ekipe, što potvrđuje i podatak da je svih 11 reprezentacija iz Zlatne lige izborilo učešće na narednom kontinentalnom šampionatu koji će se u periodu od 18. augusta do 4. septembra održati u četiri zemlje (Srbija, Hrvatska, Bugarska i Rumunija).

U poređenju sa Srebrenom ligom, gdje je ove sezone igralo osam selekcija podjeljenih u dvije grupe sa po četiri tima, u "zlatnom rangu" takmičilo se 11 reprezentacija (dvije grupe po četiri i jedna od tri tima). Iako nisu istinska odbojkaška krema, pored Španije, Hrvatske, Češke i Bugarske koje su osigurale F4, u ovoj sezoni Zlatne lige igrale su još reprezentacije Azerbejdžana, Bjelorusije, Francuske, Mađarske, Rumunije, Slovačke i Ukrajine.

U odnosu na Srebrenu ligu šampion Zlatne lige stiče tek status kvalifikanta za Ligu nacija, u kojoj nastupaju najjače odbojkaške reprezentacije svijeta.

VEZANI TEKST - Savladale Austriju: Odbojkašice BiH osvojile Srebrenu ligu

Naravno i nagradni fond u Zlatnoj ligi je mnogo bogatiji, pa tako CEV na učesnice Final foura, a na osnovu plasmana, rasporedi 413.000 eura, što je mnogo više u odnosu na nagradni fond završnog turnira Srebrene lige u kojoj su trijumfovale naše odbojkašice (156.000 eura).

Tačan spisak potencijalnih rivala naše selekcije u narednoj sezoni bit će poznat nakon što se Zlatna liga dobije svog prvaka, ali i nakon što se završi takmičenje u Ligi nacija.

Naravno, mnogo toga će diktirati i epidemiološka situacija na tlu Evrope, koja je u proteklom periodu poremetila brojna odbojkaška takmičenja, pa se nakon svega nemojte iznenaditi ako iz CEV-a donesu uvedu neke nove promjene u samom takmičenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.