open-navfaktor-logo
search
Putuju u Beograd
Odbojkašice BiH pred debi na EP: Bez pritiska pokušati iznenaditi
Ženska seniorska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra ujutro putuje u Beograd na Evropsko prvenstvo.
16.08.2021. u 15:15
get url
text

Bh. odbojkašice su po prvi put u historiji izborile plasman na EURO, a igrat će grupi A sa selekcijama Belgije, Azerbejdžana, Francuske, Rusije i domaćina Srbije. Evropsko prvenstvo je na programu od 18. augusta do 4. septembra ove godine, a osim Srbije domaćini su još Hrvatska, Rumunija i Bugarska.

Alija Fatić, predsjednik Odbojkaškog saveza BiH, danas je rekao da je reprezentacija imala trnovit put u kvalifikacijama i u Srebrnoj ligi, a konačno imaju priliku da pokažu gdje su i šta su u Evropi.

- Ja u ovu reprezentaciju vjerujem i od samog početka sam govorio da je reprezentacija izuzetno kvalitetna i da možemo dosta postići i da ćemo, nadam se, biti veliko iznenađenje za ostale reprezentacije - rekao je Fatić.

Prema njegovim riječima bh. selekcija ima dobru odbranu, blok, napad, servis - sve što traži odbojka. Dodao je i da očekuju značajnu podršku bh. navijača.

Armin Dervišević, pomoćni trener reprezentacije BiH, pojasnio je da su se okupili 20. aprila i da su pripreme trajale skoro cijelo ljeto. Smatra da su djevojke zaslužile da se nađu na Evropskom prvenstvu, a dodao je da su imali sve potrebne uslove za pripreme.

- Ne idemo ni pod kakvim pritiskom, predsjednik Saveza nam to nije stavio na pleća, tako da se nadam da kao debitanti možemo da napravimo neko iznenađenje, a zašto ne i da se plasiramo u drugi krug - rekao je Dervišević.

Kapiten bh. tima Edina Begić rekla je da je atmosfera među djevojkama odlična, da imaju kvalitet i pozitivnu energiju koju će "ponijeti sa sobom u Beograd".

- Grupa nam je jako teška, imat ćemo priliku igrati sa reprezentacijama koje su već godinama dominantne na evropskoj sceni, ali mi treba, i imamo volju, da tražimo naše šanse protiv bilo koje reprezentacije - naglasila je Begić i dodala da se nadaju da će sebe i državu predstaviti u najboljem mogućem svijetlu.

U osminu finala Evropskog prvenstva za odbojkašice plasirat će se po četiri selekcije iz svake od četiri grupe.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.