open-navfaktor-logo
search
Sjednica u toku
Odblokiran proces formiranja vlasti: Izabrani članovi rukovodstva Skupštine TK
U toku je sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona
12.07.2019. u 11:21
get url
text
get url
text

Nakon što je Lejla Vuković (SBB) izabrana iz Kluba Bošnjaka u rukovodstvo Skupštine TK, izabrani su i Boris Krešić (DF) iz reda Hrvata i Žarko Vujović (SDP) iz reda Srba. Potom je uslijedila pauza na kojoj su troje izabranih prostom većinom izabrali novog predsjednika Skupštine TK.

Žarko Vujović izabran je jednoglasno za predsjednika Skupštine TK. Zamjenici predsjednika su Boris Krešić i Lejla Vuković.

Svemu je prethodila malo duža procedura prekidana brojim pauzama. U nastavku konstituirajuće sjednice Boris Krešić (DF) saopćio je da u Klubu Hrvata nije bilo dogovora o kandidatu za rukovodstvo Skupštine jer postoje dva kandidata. Kandidati su Vedrana Petrović, koja ranije nije potvrđena, i Boris Krešić.

Žarko Vujović

Žarko Vujović

Žarko Vujović (SDP) saopćio je da sjednica Kluba Srba nije održana jer je nije sazvao predsjednik Slađan Ilić (SDP), koji je odsutan.

Nakon što klubovi naroda nisu uspjeli doći do konsenzusa o izboru kandidata, Klub zastupnika SDA predložio je zaključak u skladu sa Članom 3. Poslovnika Skupštine TK, da Skupština glasa za prijedloge najmanje polovine zastupnika unutar oba kluba naroda. Taj zaključak je usvojen sa 19 glasova "za", dok je 15 zastupnika bilo "protiv".

Nakon još jedne pauze Krešić je saopćio da je na sjednici Kluba Hrvata, on izabran za kandidata za rukovodstvo, dok je Vedrana Petrović (SDP), izašla za govornicu i rekla da ona nije glasala za dnevni red sjednice Kluba Hrvata, pa stoga je još na snazi prethodni prijedlog po kojem je ona kandidat.

Žarko Vujović saopćio je da je na sjednici Kluba Srba on izabran za kandidata za rukovodstvo. 

Drugi predstavnik Srba u Skupštini TK Slađan Ilić ne prisutvuje današnjoj sjednici. Uslijedila je još jedna u nizu pauza, a sada Privremena komisija za izbor i imenovanja treba dati svoj sud o odlukama klubova Srba i Hrvata. Nakon sjednice Komisije, na kojoj su dati prijedlozi polovine klubova Hrvata i Srba, usvojeni su prijedlozi da kandidati za rukovodstvo budu Boris Krešić (DF) i Žarko Vujović (SDP).

Ove prijedloge usvojila je Skupština TK sa 19 glasova "za" i 15 "protiv".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.