Umjesto sastanka u tom formatu, Izetbegović i Varhelyi će naredne sedmice održati bilateralni sastanak, na kojem će razgovarati o provedbi 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.

- Kao što sam naglasio u svom prvom pismu, format zajedničkog sastanka, na kojem bi u ime Bosne i Hercegovine prisustvovali predstavnici konstitutivnih naroda, umjesto predstavnika državnih institucija, za mene nije prihvatljiv i drago mi je što ste odustali od takvog formata – navodi se u Izetbegovićevom pismu.

Izetbegović je predložio da se nastavak razgovora na temu ubrzanog usvajanja zakona neophodnih za dodjeljivanje Bosni i Hercegovini kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji nastavi sastankom sa Zajedničkim kolegijem oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

- Smatram da bi sastanak u takvom formatu mogao rezultirati konkretnijim rezultatima u ispunjavanju ključnih kriterija neophodnih za sticanje kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine – zaključuje se u pismu.

Sastanci sa evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje organizuju se u svrhu dobijanja "zelenog svjetla" Evropske komisije za dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u Evropskoj uniji.