Informaciju nam je potvrdila Mehmedagićeva advokatica Senka Nožica.

VEZANI TEKST - Advokatica Nožica: Cilj ovdje nije presuda, cilj je Mehmedagiću po svaku cijenu "skinuti glavu"

Žalba je odbijena jer Tužilaštvo nije obrazložilo prijedlog mjera zabrane.

Apelaciono vijeće, između ostalog, navelo je da prijedlozi dokaza iz drugih predmeta ne mogu utjecati na odluku u ovom predmetu. 

Podsjetimo, Tužilaštvo je, uz optužnicu koju je podiglo protiv Mehmedagića i Pekića, kojom ih tereti za navodno zloupotrebu položaja, od Suda zatražilo da im se zabrani obavljanje službene djelatnosti do okončanja krivičnog postupka.

Sutkinja za prethodni postupak Enida Omerbegović taj prijedlog je odbila, nakon čega je tužilac uložio žalbu.

On je na ročištu za određivanje mjera pritvora, svoj prijedlog pokušao "podebljati" novim dokazima, koje je Sudu i advokatima dostavio doslovno minut uoči ročišta.

Nakon rasprave, ti dokazi nisu uzeti u razmatranje. 

VEZANI TEKST - Čamparina saradnica "propjevala" u FUP-u: Kako nastaju anonimne krivične prijave

Tužilaštvo BiH tereti Mehmedagića i Pekića da su zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete OSA-e u svrhu, kako su ocijenili, privatnih i ličnih interesa kako bi došli do informacija i fotografija o pošiljatelju anonimne krivične prijave protiv direktora OSA-e.

Anonimnu krivičnu prijavu u kojoj je iznesen niz optužbi na račun Mehmedagića potpisali su "nezadovoljni uposlenici OSA-e", ali se ispostavilo da je prijavu poslala službenica Općine Novi Grad Sarajevo Amina Ohranović, što je ona i priznala istražiteljima Federalne uprave policije (FUP) i Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Ohranović je, tvrdi, prijavu predala na nagovor Mirele Bubalo, savjetnice federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare. Ministar je u javnim istupima izbjegavao odgovore na medijske upite, interpretirajući optužbe Ohranović kao "medijske konstrukcije", uprkos činjenici da ga za lažno prijavljivanje nisu optužili mediji već njegova saradnica.

S obzirom na to da je lažno prijavljivanje krivično djelo, predmet je formiralo Tužilaštvo Kantona Sarajevo, ali je državni tužilac Oleg Čavka izuzeo taj predmet, te javnosti nije poznato da li su do sada poduzete bilo kakve istražne aktivnosti.