Osnovni sud u Prijedoru je D. S. iz tog grada, koji nije prihvatio odgovornost za činjenje prekršaja, oslobodio odgovornosti, a u presudi, koju je Birn imao na uvid, navedeno je da je na pretresu utvrđeno da nije bilo nikakvog prekršaja s obzirom da zabranu kretanja na javnoj površini nije propisao nadležni državni organ. Tako dokazi koje je sudu dostavio predstavnik MUP-a, odnosno policije u Prijedoru, nisu ni razmatrani.

Policija u Prijedoru je D. S. iz ovog grada zaustavila 13. aprila ove godine u 20 sati i 30 minuta, trideset minuta nakon početka policijskog sata. D. S. je tvrdio da je vozilom išao u službu hitne pomoći, ali je zaboravio zdravstvenu knjižicu pa se vraćao po nju.

- U vrijeme činjenja radnje okrivljenog nije bilo na snazi rješenje niti naredba državnog organa u vezi s ograničenjem ili zabranom kretanja ili zadržavanja lica na određenim javnim mjestima ili područjima. Zaključak o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji RS-a od 6. aprila 2020. godine i Zaključak o produženju primjene tog zaključka od 13. aprila 2020. godine je donio štab za vanredne situacije RS-a kojeg osniva Vlada RS-a, a koji predstavlja operativno-stručno tijelo. Prema tome, štab za vanredne situacije nije državni organ - piše u presudi prijedorskog Osnovnog suda.

Presudom se, dalje, pojašnjava da štab jeste mogao da donese preporuke za uvođenje zabrane kretanja, ali da su naredbe ili zabrane morale da budu donesene od zvaničnog državnog organa što nije učinjeno. Policija u RS-u je, prema pisanju medija, za vrijeme vanrednog stanja proglašenog zbog situacije sa koronavirusom, građanima zbog kršenja policijskog sata u ovom entitetu izdala veliki broj prekršajnih prijava. Ne postoji zvaničan podatak o kojem broju prijava je riječ.

Policija je građane kažnjavala na osnovu zaključka o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji RS-a koji je donio štab za vanredne situacije. Taj štab formiran je zbog pandemije virusa korona, a na njegovom čelu nalazi se predsjednik entitetske Vlade Radovan Višković.

Prvim zaključkom štaba za vanredne situacije RS-a naređena je apsolutna zabrana kretanja osobama sa navršenih 65 godina i starijim, a mlađima je kretanje bilo zabranjeno na javnim površinama u periodu od 20 do pet sati ujutro kada je trajao policijski sat. Ovaj zaključak donesen 21. marta kasnije je u nekoliko navrata mijenjan i dopunjavan. U zaključku je navedeno da će se nepoštovanje zabrane kažnjavati u skladu sa važećim zakonskim propisima RS-a. Prema pisanju medija, policajci su se prilikom izdavanja prekršajnih naloga građanima pozivali na kršenje Zakona o javnom redu i miru za šta je propisana kazna u rasponu od 500 do 1.500 maraka.

Banjalučka advokatica Jovana Kisin jedna je od onih koja je na kažnjavanje građana bez zakonskog uporišta upozoravala i za vrijeme vanrednog stanja. Kaže da je još tada javno apelovala na građane koji dobiju kaznu da zatraže sudsko odlučivanje, jer je to jedini način da se oslobode prekršajne odgovornosti koja im se stavlja na teret.

- Štab za vanredne situacije RS-a nema zakonsko ovlašćenje da donosi zabrane i da propisuje kazne. On je savjetodavno tijelo koje prikuplja podatke i predlaže nadležnim državnim organima da donesu konkretne naredbe, rješenja, zabrane i sl. Međutim, imali smo situaciju u kojoj je štab za vanredne situacije RS-a samoinicijativno sebi dodijelio ovlaštenja koja nema po zakonu, a što su evidentno primijetili i redovni sudovi pri ocjeni zakonitosti prekršajnih naloga - kaže Kisin, dodajući da nažalost niko od nadležnih ali ni pravnika i medija nije reagovao na ove propuste dok su greške plaćali isključivo građani.

Iz banjalučkog Centra za ljudska prava napominju da je ova presuda suda u Prijedoru izuzetno bitna sa stanovišta poruke entitetskim organima i institucijama da, ipak, moraju voditi računa o zakonitosti svojih odluka i postupaka.

- To smo vidjeli i u slučajevima prekršajnih naloga za navodna javna okupljanja i remećenje javnog reda i mira koji su redom odbacivani kao neosnovani od strane suda. Jako je važna poruka koja se tom prilikom šalje državnim organima da moraju da se drže zakona u svom postupanju. Također, obrazloženje ovog rješenja suda nam daje jedno drugačije tumačenje pravne snage odluka i postupaka organa za vrijeme vanredne situacije i vanrednog stanja, koje je po mom mišljenju ispravno, i koje bi trebalo biti primijenjeno i u budućim sličnim slučajevima - govori Dragan Todorović iz banjalučkog Centra za ljudska prava koji pojašnjava da se može očekivati različita sudska praksa, jer naš pravni sistem ne obavezuje sudove da postupaju u skladu sa ranijim odlukama drugih sudova u sličnim slučajevima.

MUP RS-a, odnosno Policijska uprava Prijedor žalila se na presudu Osnovnog suda u ovom gradu, ali je Okružni sud u Prijedoru odbio njihovu žalbu kao neosnovanu, potvrđujući prvostepenu presudu kojom je Prijedorčanin D. S. oslobođen odgovornosti za prekršaj počinjen kršenjem policijskog sata.

Iz Vlade RS-a i MUP-a ovog entiteta nisu odgovorili na zahtjev Birna za komentar na odluke Osnovnog i Okružnog suda u Prijedoru koji su prijave za kršenje policijskog časa proglasili neosnovanim.