open-navfaktor-logo
search
Ustavni sud
Odbijena žalba Drvarčanke koja je nagovorila ljubavnika da joj ubije muža
Prema tadašnjim pričama, ljubavnici su skovali paklen plan kako bi se riješili Zorinog muža i dokopali se njegove stoke, koju su planirali prodati i tako doći do novca
07.08.2019. u 09:33
get url
text

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu apelaciju Zore Trninić (43) iz Drvara podnesenu protiv odluke Vrhovnog suda FBiH iz februara 2017. godine, kojom su ona i njen ljubavnik Miladin Bosnić (43) osuđeni na ukupno 24 godine zatvora zbog ubistva njenog supruga Perice Trninića.

Ustavni sud je zaključio da nije povrijeđeno njeno pravo garantovanpo Ustavom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima kada je prvostepeni sud proveo veliki broj dokaza koje su predložili odbrana i Tužilaštvo, koji su ocijenjeni pojedinačno i u međusobnoj vezi, pri čemu nije izostala analiza provedenih dokaza, te je van razumne sumnje utvrđeno da je apelantica počinila krivično djelo za koje je proglašena krivom, navedeno je u odluci Ustavnog suda.

- Sud je za to dao jasno, argumentirano i cjelovito obrazloženje koje se ne doima proizvoljnim kako u segmentu činjeničnog utvrđenja, tako i u segmentu primjene materijalnog i procesnog prava, sa intervencijama koje je uradio sud u odnosu na optužnicu, a koje su rezultat utvrđenog činjeničnog stanja i odnose se na pravnu kvalifikaciju djela, a što je sve potvrđeno odlukom Vrhovnog suda, koja je ispitala i odgovorila na sve žalbene navode apelantice - navedeno je u Odluci.

Prema presud, koju je potvrdio Vrhovni sud FBiH, Bosnić je osuđen na 14 godina zatvora zbog ubistva Trninća, dok je Zora dobila deset godina robije, jer je pomagala ljubavniku u izvršenju ovog krivičnog djela.

Bosnić je 30. augusta 2015. godine iz lovačke puške sačmarice u mjestu Trninića brijeg pucao Trniniću u potiljak dok je sjekao drva. Tijelo sa više sačmi u glavi i vratu pronađeno je u šumi Ataševac kod Drvara.

Prema tadašnjim pričama, ljubavnici su skovali paklen plan kako bi se riješili Zorinog muža i dokopali se njegove stoke, koju su planirali prodati i tako doći do novca. Trninić je kobnog dana otišao u šumu da siječe ogrev za predstojeću zimu. Bosnić, koji je bio u ljubavnoj vezi sa njegovom suprugom znao je za to. Istragom je utvrđeno da se ubica do šume dovezao automobilom, a potom je pola sata pješačio kroz šumu da bi došao do mjesta zločina. Došunjao se do pogodnog mjesta za ubistvo i kada je vidio da Trninić ne obraća pažnju prišao mu i iz neposredne blizine pucao iz lovačke puške u potiljak. Nakon toga je pobjegao.

Zora je navodno ne znajući ništa krenula sa troje djece, rođacima i komšijama da traži muža, jer se nije vratio kući. Pericino tijelo pronađeno je drugog dana pored jednog velikog stabla u šumi u kojoj je ubijen.

Ona je razotkrivena na osnovu telefonskog poziva i SMS poruke koju je kobne večeri poslala ljubavniku. Zora je dojavila ubici da je Perica otišao sam u sječu šume i da iskoristi priliku da ga likvidira. Motiv je bio koristoljublje. Zora je nakon sahrane supruga ubrzo prodala stado od 250 ovaca, a dobijeni novac je namjeravala da podijeli sa Bosnićem. Ubica se krio skoro 30 dana, ali je otkriven i uhapšen. Kasnije je priznao brutalno ubistvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.