open-navfaktor-logo
search
Uz mjere zabrane
Odbijena Čavkina žalba: Direktor OSA-e ostaje na slobodi
Sud Bosne i Hercegovine odbio je žalbe Tužilaštva BiH i odbrane na mjere zabrane koje su određene direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije Osmanu Mehmedagiću, javila je Srna.
26.07.2021. u 13:42
get url
text

Sud BiH je 16. jula odbio prijedlog državnog tužioca Olega Čavke da se Mehmedagiću odredi jednomjesečni pritvor.

VEZANI TEKST - Detalji iz sudnice: Mehmedagić je nezakonito uhapšen i zadržan, ovo ročište se nije smjelo ni desiti

Istovremeno su mu izrečene mjere zabrane i to zabrana sastajanja sa određenim osobama na način da mu se zabranjuje međusobno kontaktiranje na bilo koji način sa drugim osumnjičenim osobama.

Također mu je zabranjeno kontaktiranje sa svjedocima Tužilaštva Bosne i Hercegovine u predmetu protiv njega, uključujući i približavanje na udaljenosti od 50 metara, te svaki kontakt i razgovor o predmetu sa bilo kojom osobom osim sa braniocima.

Osumnjičeni Osman Mehmedagić u cilju redovnog obavljanja funkcije na kojoj se nalazi, izuzetno može komunicirati sa svjedocima Tužilaštva Bosne i Hercegovine i drugim osobama na udaljenosti i manjoj od 50 metara, ali mu se zabranjuje da sa tim osobama razgovara o ovom predmetu. O svakom takvom kontaktu dužan je prethodno obavijestiti postupajućeg tužioca

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH tražilo je pritvor za direktora OSA-e zbog, kako su naveli, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, kao i navodne opasnosti da bi njegovo puštanje rezultiralo uznemirenjem javnosti.

VEZANI TEKST - Nožica o direktoru OSA-e: Ovo je produkt političkih igara, spremna sam krivično odgovarati zbog ove tvrdnje

Odbrana Mehmedagića usprotivila se tom prijedlogu, nazvavši proces protiv njega političkom hajkom kako bi bio sklonjen s pozicije koju obavlja, a njegovo hapšenje potpuno nezakonitim.

Direktora OSA-e polovinom jula su, prema naredbi Tužilaštva BiH, uhapsili pripadnici MUP-a KS. Kako je zvanično saopćeno iz Tužilaštva BiH, terete ga za krivična djela zloupotreba položaja ili ovlasti, krivotvorenje isprave i pranje novca.

Ovo je četvrti krivični postupak protiv direktora OSA-e u posljednje nepune dvije godine. Sve predmete glavna državna tužiteljica Gordana Tadić dala je u rad tužiocu Olegu Čavki.

Jedan od predmeta protiv Mehmedagića završen je pravomoćnom oslobađajućom presudom, dok je Sud u dva navrata odbio potvrditi optužnicu protiv njega zbog nedostatka dokaza koji bi potkrijepili osnov sumnje da je počinio bilo kakvo krivično djelo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.