open-navfaktor-logo
search
Prvostepena presuda
Odbijen tužbeni zahtjev Čelika protiv Grada Zenica: Sa Bilinog polja najavili nastavak pravne bitke
Danas je Općinski sud u Zenici donio nepravomoćnu presudu po kojoj odbija tužbeni zahtjev NK Čelik Zenica u predmetu protiv Grada Zenica zbog kršenja Sporazuma o međusobnoj saradnji potpisanog 12. novembra 2020. godine.
02.11.2022. u 13:45
get url
text

Iz Čelika podsjećaju da Grad Zenica ne izvršava obavezu u smislu prebacivanja sredstava prikupljenih od zakupnina poslovnih prostora u stadionu Bilino polje zbog čega je NK Čelik i podnio ovu tužbu.

- Nepravomoćna presuda koju potpisuje sudinica Marina Šapina se zasniva na tome da je odredba sporazuma po kojoj je Grad Zenica dužan izvršavati prijenos finansijskih sredstava ništavna, tj. nema pravno dejstvo jer nije u skladu sa Zakonom o budžetima FBiH po kojem se svi prihodi i rashodi u budžetu iskazuju po bruto načelu, dok iznos od zakupa poslovnih prostora u stadionu Bilino polje nije predviđen budžetom Grada Zenica. Obrazloženjem u kojem je gotovo potpuno izignorisan nalaz sudskog vještaka se navodi da Sud smatra ovu odredbu ništavnom, međutim to ne potvrđuje ništavnost samog Sporazuma.

- Ovakvo tumačenje sudije Šapine smatramo blago rečeno nestručnim, površnim i blagonaklonim prema Gradskoj upravi odnosno prema jednom čovjeku, te najavljujemo nastavak pravne bitke kroz podnošenje žalbe Kantonalnom sudu o čemu ćemo blagovremeno izvijestiti javnost - saopćeno je iz zeničkog kluba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.