open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Odbijen prijedlog za ukidanje pritvora Milošu Lučiću
Sud Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog Odbrane da se ukine pritvor Milošu Lučiću, osumnjičenom za više koruptivnih djela, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
27.12.2022. u 14:48
get url
text

Lučićeva odbrana zatražila je od Suda BiH ukidanje pritvora, nakon što je prihvaćena ostavka koju je podnio na dužnost ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo se protivilo ukidanju pritvora, navodeći da osumnjičeni i dalje može uticati na svjedoke, bez obzira na to što nije na ministarskoj poziciji.

- Sud BiH je donio odluku, prijedlog odbrane za ukidanje mjere pritvora Milošu Lučiću je odbijen - rečeno je iz ove institucije za BIRN BiH.

Na ročištu održanom 26. decembra ove godine, braniteljica Vasvija Vidović navela je da je Apelaciono vijeće u rješenju o pritvoru, kao naročitu okolnost, navelo da Lučić s pozicije ministra može utjecati na dokumentaciju i zaposlene u Ministarstvu. Ona je rekla da je Lučić podnio ostavku i da je ona prihvaćena 12. decembra.

- S obzirom na to da je taj položaj ministra poslužio kao osnov za postojanje naročitih okolnosti, on je otpao… Nema više nadređeni položaj - istakla je Vidović na ročištu.

Lučić je uhapšen 6. decembra i tada je saopćeno da je osumnjičen za zloupotrebu položaja, pronevjeru te prevaru u službi. Prvobitno je bio u kućnom pritvoru, ali mu je, nakon žalbe Tužilaštva, određen pritvor.

Tužilaštvo BiH je do sada saslušalo pet svjedoka i istraga u ovom predmetu se nastavlja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.