open-navfaktor-logo
search
Zasjedalo vijeće za sigurnost
Odbijen prijedlog ministra policije da se ustoličenje mitropolita SPC-a izmjesti sa Cetinja
Vijeće za nacionalnu sigurnost u Crnoj Gori izrazilo je zabrinutost zbog stanja sigurnosti, ususret najavljenim javnim okupljanjima, te je izdalo smjernice organima obavještajno-sigurnosnog sektora Crne Gore da pojačaju koordinaciju s ciljem očuvanja ustavnog poretka i zaštite Ustavom predviđenih prava i sloboda, saopćeno je danas iz Vlade Crne Gore.
03.09.2021. u 16:56
get url
text

U saopćenju se navodi da je Vijeće kojim je predsjedavao predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić održalo danas treću sjednicu, na kojoj su članovi Vijeća upoznati sa posljednjim procjenama sigurnosti prezentovanim od Agencije za nacionalnu sigurnost i Uprave policije.

- Vijeće apeluje na sve društveno-političke aktere, predstavnike medija, kao i sve građane, da daju doprinos smirivanju tenzija i očuvanju mira i sigurnosti. Članovi Vijeća bit će u stalnoj komunikaciji i zasjedanju", navodi se u saopćenju.

Sjednici su prisustvovali svi članovi Vijeća, a po pozivu i direktor Uprave policije Zoran Brđanin.

Socijaldemokrate Crne Gore saopćili su da "nakon skandala na sjednici Vijeća, na kojoj je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović preglasan, jer je predlagao da se ustoličenje mitropolita SPC-a Joanikija izmjesti sa Cetinja, odgovornost za sva dešavanja preuzimaju Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović, čime dokazuju da im je interes tuđe ispred interesa vlastite države".

- Neuvažavanje sigurnosnih procjena koje jasno ukazuju na rizik po sigurnost naših građana, je jasan dokaz da obojica predstavljaju pontonski most za ulazak Crne Gore u projekat "srpskog sveta" - naveli su u saopćenju, prenose crnogorski mediji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.