open-navfaktor-logo
search
Ustavni sud BiH
Odbačen zahtjev Kluba zastupnika SNSD-a za ocjenu ustavnosti Odluke CIK-a BiH
Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas održao 118. plenarnu sjednicu putem web platforme i elektronskim putem 111. sjednicu Velikog vijeća na  kojima je razmatrao zahtjev za ocjenu ustavnosti i određen broj apelacija.
02.07.2020. u 16:59
get url
text

Ustavni sud BiH je u sklopu plenarne sjednice razmatrao predmet U 5/20 te odbacio kao nedopušten zahtjev 28 zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Odluke o odgađanju održavanja lokalnih izbora 2020. godine broj 05-1-07-1-393-25/20 od 23. maja 2020. godine (objavljena u „Službenom glasniku BiH“ broj 29/20 od 23. maja 2020. godine), koju je donijela Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, jer Ustavni sud nije nadležan za odlučivanje, objavljeno je na službenoj stranici Suda.

Radi se o Zahtjevu Kluba zastupnika SNSD-a u NSRS-u za ocjenu ustavnosti Odluke CIK-a BiH o odgađanju održavanja lokalnih izbora 2020. godine.

U spomenutoj odluci Ustavni sud je naglasio "da se u konkretnom slučaju radi o ocjeni zakonitosti akta za koji postoji sudska zaštita pred redovnim sudom (Sudom BiH, u skladu s nadležnošću tog suda) i bez obzira na moguću ocjenu o kršenju zakona, u postupku pred Ustavnim sudom se ne može cijeniti zakonitost općeg akta (kao podzakonskog akta), već ustavnost, ako su ispunjeni uvjeti koji su već navedeni u praksi Ustavnog suda".

Stoga, imajući u vidu tvrdnje iz zahtjeva u pogledu neustavnosti i nezakonitosti osporene odluke, koje se odnose na produženje trajanja mandata izabranih predstavnika, nemogućnost odgađanja izbora u cijelosti, razloge za odgađanje izbora zbog nemogućnosti glasanja i nepridržavanje roka do kojeg se izbori mogu odgoditi, Ustavni sud smatra da se radi o nadležnosti redovnog suda.

Prema tome, Ustavni sud BiH je utvrdio da ne postoje razlozi da odstupi od svoje prakse u tumačenju nadležnosti, odnosno da se proglasi nadležnim za ocjenu ustavnosti osporene odluke kao pravnog akta niže pravne snage od zakona, odnosno akta koji nije izričito naveden u odredbi člana VI/3.a) Ustava Bosne i Hercegovine.

Istovremeno, Ustavni sud BiH je na sjednici Velikog vijeća razmatrao određen broj apelacija u kojima je, između ostalog, zaključio da postoji povreda prava na djelotvoran pravni lijek, povreda prava na pravično suđenje, odnosno da postoji kršenje prava na slobodu i sigurnost.

Sve odluke usvojene na današnjim sjednicama bit će dostavljene podnosiocima zahtjeva/apelantima u roku od mjesec dana i objavljene u što kraćem roku na stranici Ustavnog suda BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.