Subota, 15.05.2021.
Sjećanje na poginule borce za Hrasno Brdo

Odata počast poginulim borcima u borbi za Hrasno Brdo, Vraca i Žuč

Povodom obilježavanja 28. godišnjice bitke za Hrasno Brdo i Vraca, oslobađanja brda Orlić – kota 876, kao i Dana Mjesne zajednice  Hrasno Brdo položeno je cvijeće i odata počast šehidima i poginulim borcima.

Delegacija Općine Novo Sarajevo koju je predvodio općinski načelnik Nedžad Koldžo, zajedno sa predstavnicima boračkih udruženja, Savjeta MZ Hrasno Brdo i građanima položila je cvijeće na spomen-obilježju u Hrasnom, na spomen-ploči Vinka Šamarlića i na spomen-ploči šehidima i poginulim borcima u prostorijama mjesne zajednice. Počast je odata i na Orliću, kota – 876.

Prije 28. godina borci 1. i 3. odreda 13. Pofalićko-velešićke brigade u sadejstvu sa borcima iz Vogošće i Novi Grad, oslobodili su Krstac, Arnautku, Volujak, Pajdake i prostore Žuči do najdominantnije kote Orlić kota 876. Istog dana vođene su borbe na Hrasnom Brdu, Poljinama kao i na drugim dijelovima opkoljenog Sarajeva.

U borbi za oslobađanje prostora Žuči poginuli su: Munib Tucak, Zijad Heljo, Elmedin Vražalica, Nihad Tihić, Safet Tahirović, Nedžad Pindžo, Senad Pohara, Medin Ramović, Mustafa Salispahić, Senad Škoro, Hašim Krako, Ermin Imamović, Vehbija Hadžić, Haris Fatić, Šaćir Demirović i Haris Čampara.

U borbama na Hrasnom Brdu svoje živote u odbrani dali su Džemal Panjeta, Vehid Grbo i Semir Kadrić koji je poginuo 12. juna, dok je u borbama na Poljinama život izgubio Nermin Lekić.

Nedaleko od kote 850 na prostoru Žuči, 9. juna 1992. godine, nestao je Kasim Gološ koji je ekshumiran 2016. godine, a sahranjen 27. januara 2017. godine.

Program obilježavanja 28. godišnjice bitke za Hrasno Brdo i Vraca i oslobađanje brda Orlić realiziran je prema Kalendaru značajnih datuma, događaja i ličnosti Općine Novo Sarajevo, a uz poštivanje svih epidemioloških mjera u cilju sprečavanja širenja zaraze izazvane koronavirusom – COVID-19, navodi se u saopćenju Općine Novo Sarajevo.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh