open-navfaktor-logo
search
Nišićka visoravan
Odata počast bosanskom gaziji Meldinu Hajdareviću
Borci Armije RBiH su svojim tijelima, s vrlo malo naoružanja i uz nadljudske napore, zaustavili agresora
12.11.2018. u 12:27
get url
text

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević je s porodicom poginulog nosioca "Zlatnog ljiljana", saborcima iz jedinice "Crni labudovi", te drugim gostima, na Nišićkoj visoravni posjetio mjesto pogibije Meldina Hajdarevića i odao počast ovom bosanskom gaziji.

Bukvarević je istakao da je ovo bio jedini koridor za dostavu hrane, lijekova i svega potrebnog za cijelu tuzlansku regiju, gdje je bilo smješteno oko pet stotina hiljada ljudi. Kazao je i da su se hrabri borci Armije RBiH branili svim raspoloživim sredstvima, stavljajući interes države i svog naroda ispred sebe i svog života.

Agresor je želio da presiječe ovaj koridor i tuzlansku regiju stavi u okruženje. Borci Armije RBiH su svojim tijelima, s vrlo malo naoružanja i uz nadljudske napore, zaustavili agresora i na taj način dali maksimum u odbrani ovog koridora, ali i cijele Bosne i Hercegovine i svih njenih građana.



Govoreći o ratnom putu rahmetli Hajdarevića, čiji je bio i saborac, ministar Bukvarević je naglasio kako je Meldin bio mlad, neustrašiv, izuzetno srčan i hrabar momak koji je branio sve građane Bosne i Hercegovine i da je obilježavanje ovakvih datuma i obilazak spomen-obilježja i mezarja najmanje što danas možemo učiniti.

Bukvarević je obišao i spomen-obilježje u Zubetima, gdje su učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća odali počast za šest šehida, pripadnika 121. kladanjske brdske brigade koji su dali živote za odbranu BiH, među kojima su i dva dobitnika "Zlatnog ljiljana". Šehidi koji su poginuli na ovom prostoru i čija imena su uklesana na spomen-obilježju u Zubetima su Derviš Hodžić, Edina Čamdžić, Baki Šalja, Senahid Mešanović, Nijaz Hajdarbašić i Bahrija Selimbašić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.