open-navfaktor-logo
search
Potrošili milione
Od zvijezda do trnja: Deset fudbalera koji su spiskali svoje bogatstvo
Od trnja do zvijezda kaže se u poslovici, no često uspješne sportske karijere znaju krenuti i u suprotnom pravcu.
24.05.2020. u 07:34
get url
text

Mnogo je bivši uspješnih sportista koji su tokom svojih karijera zaradili veliki novac, no milioni su potom nestali brže negoli su zarađeni.

Engleski The Sun sastavio je listu od deset fudbalera koji su "spiskali" bogatstvo koje su zaradili tokom karijera.

Asamoah Gyan
Nekadašnji ganski napadač Asamoah Gyan i bivši napadač Sunderlanda nekada se vozao u skupocjenom Rolls-Royce, no nedavno se pojavila informacija da na svom bankovnom računu ima sve 600 funti. Zanimljivo da je Gyan u vrijeme dok je nosio dres kineskog Shangai SIPG-a sedmično zarađivao 227 hiljada funti sedmično! Bez novca je, navodno, ostao zbog porodičnih problema.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MATCH DAY. Come on guys @northeastunitedfc @j_leudo06 @nikhilkadam10 @ptriadis @martinchaves10 @fedegallego10

A post shared by Asamoah Gyan (@asamoah_gyan3) on

Ronaldinho
Proslavljeni brazilski fudbaler Ronaldinho nedavno je završio u zatvoru, a brazilski mediji su ne tako davno izvijestili da na svom računu ima pet funti. Dužan je 1,75 miliona funti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Shalom

A post shared by Ronaldo de Assis Moreira (@ronaldinho) on

David James
Nekadašnji prvi golman reprezentacije Engleske David James bankrotirao je 2014. godine, iako je tokom karijere zaradio više od 20miliona funti. James je čak jedno vrijeme bio Armanijev model i imao veliki broj nekretnina. Ipak, razvod od supruge 2005. godine ga je skupo koštao. Morao je prodati svoje sportske suvenire.

Diego Maradona
Argentinska i svjetska fudbalska ikona Diego Armando Maradona u dva navrata je rušio svjetski rekord prema visini plaćenog obeštećenja, no 2009. godine je bankrotirao. "Mali zeleni" je duguje 42 miliona funti poreza koje prema italijanski vlastima nije platio u vrijeme dok je nosio dres Napolija.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Modo Copa Argentina!!! Les dejo estas fotos del entrenamiento de ayer y de hoy. Un abrazo grande para todos (Foto: @EvaPardoFotografia)

A post shared by Diego Maradona (@maradona) on

Paul Merson
Kockanje, alkohol i droga poroci su na koje je bivši fudbaler Arsenala Paul Merson spiskao sedam miliona funti. Merson je "prebolovao" sve poroke koji su ga mnogo koštali, a danas radi kao stručni komentator na Sky Sportsu. Bivši veznjak Arsenala potrošio je 800.000 funti od penzionog fonda na klađenje.

John Arne Riise
Samo dvije godine nakon što je s Liverpoolom osvojio Ligu prvaka tadašnji norveški reprezentativac John Arne Riise je bankrotirao, iako je prema određenim informacijama zarađivao 50.000 funti sedmično. Ipak, neplaćeni dug od 100.000 funti povezan s prevarom "teškom" tri miliona funti skupo ga je košta.

Eric Djemba-Djemba
Iako je igrao u društvu Cristiana Ronalda i Ryana Giggsa u dresu Manchester Uniteda, Eric Djemba-Djemba je proglasio bankrot četiri godine nakon što je potpisao za Aston Villu. Danas igra ispred 88 navijača u petoj švicarskoj ligi.

Brad Friedel
Pokušaj da u Sjedinjenim Američkim Državama izgradi fudbalsku akademiju skupo je koštala nekadašnjeg golmana Tottenhama Brada Friedela. Sve je počelo zaplijenom njegove kuće koja je u to vrijeme vrijedila 260.000 funti. To se desilo u periodu kada je u Aston Villi zarađivao 50.000 funti sedmično.

Lee Hendrie
Još jedan bivši fudbaler Aston Ville Lee Hendrie bankrotirao je u januaru 2012. godine nakon što je završio u velikim dugovima, uprkos činjenici da je sedmično zarađivao 30.000 funti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Great evening with @theemileheskey @scottmintosky set up nicely for the 2nd leg

A post shared by Lee Hendrie (@leehendrie77) on

Keith Gillespie
Ovisnost o kockanju Keith Gillespie je platio s 7,2 miliona funti. Bivši fudbaler Newcastlea i reprezentativac Sjeverne Irske bankrotirao je 2010. godine u 35. godini života.

Paul Gascoigne
Ko zna kakvu bi karijeru imao bivši reprezentativac Engleske da nije bio teški ovisnik o alkoholu. Iako je 2016. godine izbjegao bankrot zbog neplaćenog poreskog duga u iznosu 42.000 funti, na kraju ga je izbjegao, iako je navodno u dugovima od 200.000 funti.

Celestine Babayaro
Nekadašnji fudbaler Chelseaja i Newcastlea Celestine Babayaro bankrotirao je 2011. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.