open-navfaktor-logo
search
Novi izvještaj
Od svih država u svijetu: U BiH najveći pad terorističkog utjecaja
Terorizam ostaje značajan i ozbiljan problem u mnogim zemljama, uprkos ukupnom padu njegovog utjecaja u cijelom svijetu tokom 2019. godine, ocijenio je Institut za ekonomiju i mir (Institute for Economics & Peace - IEP) u izvještaju Globalni indeks terorizma 2020: Mjerenje utjecaja terorizma.
03.12.2020. u 21:40
get url
text

Lani su 63 zemlje zabilježile najmanje jednu smrt od terorističkog napada, dok je sedamnaest zemalja registriralo više od 100 smrtnih slučajeva od terorizma.

Hrvatska, Kosovo i Slovenija su, uz Island, Portugal i Rumunjsku, najbolje rangirane države u Evropi i među najsigurnijim su državama svijeta u kojima je utjecaj terorizma minimalan. Slijede ih Srbija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Albanija.

Za Bosnu i Hercegovinu se navodi da je u njoj zabilježen najveći pad terorističkog utjecaja od svih država svijeta.

U izvještaju se navodi da je nakon sukoba 1990-ih godina na Zapadnom Balkanu ostalo uskladišteno oko 6,8 miliona komada malokalibarskog i lakog naoružanja. Osim opasnosti zbog slučajnih eksplozija u tim skladištima, kao problem se navode i organizirani kriminal u regiji te povratak terorističkih boraca.

- Opravdano je brinuti se da bi to oružje moglo biti oteto iz tih skladišta kako bi se njime opremilo više od jedne manje terorističke vojske - navodi se u izvještaju.

Dalje piše kako nije iznenađujuće što svaka zemlja stavlja terorističku upotrebu opasnih eksploziva, materijala i naoružanja na prvo mjesto u svojim registrima rizika. Većina vlada tvrdi da se s tim rizikom mogu nositi same, ali dokazi snažno sugeriraju da mnoge od njih tada ne poduzimaju nužne korake.

Amonijev nitrat čuva se u ogromnim količinama u slabo zaštićenim skladištima na mnogim drugim mjestima, ne samo u Bejrutu. No, zaključuje se kako je bila potrebna eksplozija u Bejrutu da bi neke vlade krenule preispitivati vlastite stavove.

- Evropska unija, a ne zemlje zapadnog Balkana, najviše rade na rješavanju pitanja malokalibarskog i lakog oružja. A izvori cezija-137 i kobalta-60 i dalje su prisutni u zdravstvenim sektorima i naftnoj industriji većine zemalja - navodi se u ovom izvještaju.

Bosna i Hercegovina zabilježila je najveći napredak u ocjeni za 2019. godinu, te je njoj posvećeno i nešto više pažnje u odnosu na druge zemlje regije, a prema napretku je slijede Austrija i Švedska.

Sveukupno, od 2002. godine utjecaj terorizma u Bosni i Hercegovini se smanjio. Od 24 napada zabilježenih od 2002. godine, niti jedan nije pripisan poznatim terorističkim skupinama.

Pet napada je, kako se navodi u izvještaju, "pripisano muslimanskim ekstremistima i jedan vehabijskom pokretu". Između 2002. i 2019. zabilježeno je sedam smrtnih slučajeva, a nijedan 2019. godine.

Bosna i Hercegovina se, prema ovom mjerenju utjecaja terorizma, nalazi na 96. mjestu u svijetu od ukupno 164 zemlje u kojima je provedeno. Pri tome prvo mjesto na ljestvici, na kojem je Afganistan, znači da su u toj zemlji najveća opasnost i utjecaj terorizma.

Hrvatska, Kosovo i Slovenija su svrstani među najsigurnije zemlje u Evropi i općenito u svijetu. Prema ovom mjerenju dijele 138. mjesto s još 23 zemlje, između ostalih s Islandom, Portugalom i Rumunjskom od evropskih zemalja, te Kubom, Kambodžom, Mongolijom, Singapurom, UAE-om i Sjevernom Korejom koja je također navedena kao zemlja u kojima je utjecaj terorizma minimalan.

Srbija je također među najbolje rangiranim zemljama u Evropi i svijetu i nalazi se na 128. mjestu.

Tu su i Sjeverna Makedonija na 123. i Crna Gora na 107. poziciji, dok se Albanija nalazi na 95. mjestu, piše RSE. 

Prema izvještaju, terorizam uzrokuje velike finansijske troškove. Globalni ekonomski učinak terorizma iznosio je 16,4 milijarde američkih dolara u 2019. godini, 25 posto manje nego u 2018. godini.

Što se tiče Evrope, najveći utjecaj terorizam ima u Turskoj, koju slijede Ujedinjena Kraljevina, Francuska, Grčka, Njemačka, Belgija, Italija, Švedska, Irska, Španjolska, Nizozemska, Finska, Danska, Norveška, Austrija i Albanija. Sljedeća je BiH, poslije koje su Mađarska, Crna Gora, Češka, Švicarska, Poljska, Litva, Bugarska, Cipar, Latvija, Sjeverna Makedonija, Estonija, Srbija, Slovačka dok su među najsigurnijim državama Evrope i svijeta Hrvatska, Island, Kosovo, Portugal, Rumunjska i Slovenija.

Najveći utjecaj terorizam ima u Afganistanu, Iraku, Nigeriji, Siriji, Somaliji, Jemenu, Pakistanu, Indiji, DR Kondu i Filipinima. Sjedinjene Američke Države su na 29. mjestu ove ljestvice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.