- Osim obustavljanja nastave, otkazat ćemo i većinu kulturnih i sportskih dešavanja kako bismo spriječili masovna okupljanja ljudi. Moram istaći da ovo radimo preventivno, jer na području kantona za sada nemamo slučajeva zaraze koronavirusom - rekla je ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona Nermina Ćemalović.

Građanima tog kantona do sada je izdato 20 rješenja o kućnoj samoizolaciji i pretežno se radi o ljudima koji rade ili su privremeno boravili na području zemalja u kojima se koronavirus proširio.

- Granični sanitarni inspektor izdao je ovih 20 rješenja o samoizolaciji, a imali smo samo jedan suspektni slučaj. Riječ je bilo o osobi iz Cazina, međutim test je bio negativan na koronavirus. Danas smo odlučili da izdajemo rješenja o samoizolaciji i za naše građane koji se vraćaju s područja Slovenije - dodala je ministrica Ćemalović.

Ponovljen je apel svim građanima da se maksimalno pridržavaju propisanih mjera, te da izbjegavaju putovanja u države u kojima je zabilježen veći broj slučajeva koronavirusom.