open-navfaktor-logo
search
MUP RS-a
Od sutra dva neobilježena policijska auta presreću vozače koji prekorače brzinu
Opremu je za potrebe MUP-a RS-a nabavila Agencija za sigurnost saobraćaja na osnovu Programa utroška sredstava koja uplaćuju društva za osiguranje i filijala društava za osiguranje iz FBiH
12.06.2019. u 11:56
get url
text

Na putevima u Republici Srpskoj od sutra će u funkciji biti dva neobilježena policijska automobila sa ugrađenim radarskim kamerama u cilju sprečavanja prekoračenja brzine kretanja i sankcionisanja vozača.

Darko Ćulum, direktor Policije RS-a, istakao je da je novi radarski uređaj "Gatso" ugrađen u dva neobilježena policijska vozila koji će služiti za mjerenje brzine kretanja vozila na putevima RS-a. Prema njegovim riječima, ova vozila radit će na tri načina, u stacioniranom modu, kada mogu da mjere brzinu kretanja vozila u odlasku i dolasku, nakon čega se podaci obrađuju i šalju vozačima ako su prekoračili brzinu. Drugi način je u pokretu kada radar mjeri brzinu svih vozila u odlasku i dolasku, a da se naknadno obrađuju podaci i šalju na adrese počinioca prekršaja, dok je treći način u pokretu kao "presretač" uz direktnu kontrolu policijskih službenika kada se na mjesta sankcionišu vozači.

{$galerijaFotografija}

Odgovarajći na pitanja novinara on je rekao da je brzina uzrok oko 20 odsto saobraćajnih nesreća.

- Nadam se da će ovi uređaji djelovati preventivno jer policija ne ide na represiju, ali nažalost represija je nekada najsvrsishodija i najveće rezultate daje - rekao je Ćulum.

Ćulum je istakao da su ova dva uređaja plaćena su 187.000 KM, rade u hodu, a postoji i video zapis da se mogu evidentirati i drugi pokušaji, kao što je nepropisno preticanje. Jedno od vozila u koje je ugrađen ovaj sistem može da se kreće brzinom većom od 200 kilometara na sat, a prema riječima Ćuluma, sa ovakvim radastkim sistemima nema praštanja prekršaja, brisanja podataka i nagodbe sa policajcima.

Opremu je za potrebe MUP-a RS-a nabavila Agencija za sigurnost saobraćaja na osnovu Programa utroška sredstava koja uplaćuju društva za osiguranje i filijala društava za osiguranje iz FBiH.

Milija Radović, direktor Agencije za sigurnost saobraćaja RS-a, rekao je da se radi o najnovijoj tehnologiji, te se očekuje da ni jedno vozilo u prekršaju u susretu sa ovim vozilima neće ostati nezabilježeno

- Brzina je primaran uzrok najtežih saobraćajnih nesreća, a svaka druga saobraćajna nesreća sa poginulim i teško povrijeđenim je zbog brzine. Sigurno da će ova dva uređaja doprinjeti da se osjećamo bar za stepen sigurniji i da će u narednom periodu spasiti života na putevima RS-a - rekao je Radović.

Prema njegovim riječima, u prvih pet mjeseci ove godine smanjen broj poginulih u saobraćajnim nesrećama u odnosu na prethodnu godinu, ali su ključni juli i august, jer august je mjesec sa najviše poginulih tokom godine. Najavio je da od sutra počinje kampanja "Niti jedna brza vožnja", kao bi se i na taj način pokušao smanjiti broj saobraćajnih nesreća.

Dalibor Ivanić, načelnik Uprave policije MUP-a RS u čijoj nadležnosti su dva automobila istakao je da moraju da primjenjuju nove metode i sredstva kako bi poboljšali stanje sigurnosti. Rekao je da je siguran da će pored šest mobilnih radarskih sistema i dva stacionarna radarska sistema u Bijeljini, Banjoj Luci i Zvorniku, te uskoro i u Prijedoru sa dva nova sistema doprijeti boljoj sigurnosti na putevima.

- Njihova uloga nije samo represivna, oni će evidentirati prekršaje, ali sigurni smo da će imati i preventivni efekat jer saznanje vozača da se na putevima RS-a nalaze ova vozila, a da i ne znaju kada je to vozilo iza njih, parkirano ili dolazi iz suprotnog pravca dodatno će razviti svijest vozača da prilagode brzinu propisima - rekao je on.

Dodao je da će se vozila na početko koristiti na podrućju Policijskih urpava Banjaluka i Prijedor, a da će se primjenjivati dirketno zaustavljanje, kontrola i pokretanje prekršajnog postupka, kako bi represija odmah imala efekat.

Presretači MUP RS 12.06.2019.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.