open-navfaktor-logo
search
Mostar
Od sutra deponija Uborak opet u blokadi
MUP mora odlučiti da li štiti građane koji su na strani pravde i istine ili će štititi lične interese Uprave Grada Mostara, rekao je Hujdur
03.12.2019. u 15:06
get url
text

Predstavnik mještana okupljenih u inicijativi "Jer me se tiče" Omer Hujdur za Faktor je kazao kako će sutra uslijediti blokada deponije Uborak. Naime, kako je istaknuo, federalna ministrica okoliša i turizma, nakon danas održanog sastanka, kazala je kako neće doći do izdavanja okolinske dozvole, no s obzirom na to da se boje da će se omogućiti komunalnim preduzećima dalje odlaganje smeća na Uborak zbog "javnog interesa", za sutra najavljuju blokadu.

-Oni su znali da je deponija nelegalna, da nema papirologiju, godinama su odlagali smeće nelegalno, sigurno da bi nastavili ako mi ne poduzmemo ništa – kazao je Hujdur, uz napomenu da deponiju planiraju držati u blokadi dok nadležni ne shvate da deponiji na trenutnoj lokaciji nije mjesto, te da se mora naći nova lokacija, i to u što kraćem periodu.

Povući će se samo, tvrdi,  uz pismenu garanciju da će deponija biti zatvorena u roku godinu dana.

Glavna savjetnica gradonačelnika Mostara Radmila Komadina kazala je kako se Gradska uprava obratila MUP-u da poduzme sve mjere što se tiče najave blokade Uborka, da do toga ne bi došlo. Ona dodaje da je za izgradnju nove deponije potrebno najmanje od četiri do pet godina.

Hujdur je na to kazao kako Komadina nema ovlasti da angažuje bilo koga.

-Mi smo dokazali da deponija nema urednu papirologiju, da je nelegalna, zato MUP mora odlučiti da li štiti građane koji su na strani pravde i istine ili će štititi lične interese Uprave Grada Mostara - rekao je.

Deponiji Uborak danas istječe okolišna dozvola. Federalno ministarstvo okoliša i turizma je prije dva mjeseca u redovnom postupku odbilo izdati novu dozvolu, ali su kasnije glasine govorila da bi ona mogla biti izdata. Problem deponije Uborak prisutan je posljednjih desetak godina, a zbog ogromnih problema koje pravi građanima situacija je eskalirala ove godine. U junu je deponija bilo blokirana deset dana, a postignuti dogovor s građanima vlast nije ispoštovala. Prvenstveno se misli na pronalazak lokacije nove deponije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.