open-navfaktor-logo
search
Festival
Od sutra "Dani Jurislava Korenića": Najboljoj predstavi nagrada "Dragan Jovičić"
Peti regionalni festival Kamernog teatra 55 "Dani Jurislava Korenića" bit će održan od 14. do 22. decembra, donoseći najkvalitetnije pozorišne produkcije susjednih zemalja.
13.12.2021. u 15:23
get url
text

Na sceni Kamernog tetra 55 u takmičarskom dijelu Festivala publici će se predstaviti - zajednička predstava Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci i Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku "Gospođica Julija" po drami Augusta Strindberga, predstava Karljevskog pozorišta Zetski dom "Bog masakra" prema tekstu Jasmine Reze, u režiji Siniše Evtimova, Zaječarska predstava "Petra" prema tekstu i režiji Irfana Mensura.

Tu je i koprodukcijski projekt HNK Mostar i Narodnog pozorišta Mostar "Identitluk", u režiji Tanje Miletić Oručević, predstava "Ifigenija" u režiji Zorana Rakočevića u produkciji Centra za kulturu Kolašin sa koproducentima NVO "Korifej teatar" i bjelopoljskim Centrom za kulturu, predstava Kamernog teatra 55 "Schindlerov lift" u režiji Kokana Mladenovića, predstava Makedonskog narodnog pozorišta "Stvari o kojima ne govorimo" u režiji Nele Vitoshevikj i predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske "Ožalošćena porodica" u režiji Nikole Pejakovića.

Najbolje predstave će izabrati žiri koji čine Božidar Šnajder, Svetislav Basara, Arma Tanović, Nermina Mujagić i Larisa Sarajlić-Ramović.

U okviru festivala, svaki dan će biti upriličeno i predstavljanje knjiga te će tako svoja djela predstaviti Ivana Šagat, Svetislav Basara, Zoran Matić, Mediha Šehidić, Damir Ovčina, Almir Bašović, Almin Kaplan, Adijata Ibrišimović.

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović danas je na press konfrenciji istakao značaj ovog festivala i u kontekstu sjećanja na Jurislava Korenića, jednog od najznačajnijih bh. pozorišnih radnika, koji je između ostalog i osnivač Kamernog teatra 55.

Govoreći o predstojećem festivalu, Hadžihafizbegović je istakao da dolaze ansambli i predstave iz cijele regije, s izuzetkom teatra iz Slovenije koji je spriječen zbog bolesti glumaca. Ovogodišnji je Festival ocijenio najboljim do sada.

- Ako za nešto nema krize u vremenu koje je pred nama, to je kulturni segment. Vidite šta radimo sa filmom, sa predstavama, sa knjigama... Sretan sam što ćemo na ovom festivalu još podići standarde - kazao je Hadžihafizbegović.

"Dani Jurislava Korenića" uz nagradu "Žan Marolt" za najboljeg glumca od ove godine uvodi i nagradu "Dragan Jovičić" za najbolju predstavu.

- Odlukom Kamernog teatra uveli smo nagradu Dragan Jovičić za najbolju predstavu. To je jedan mali omaž našem Draganu Jovičiću, čovjeku koji je ostavio veliki trag u ovom teatru - istakao je Hadžihafizegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.