open-navfaktor-logo
search
Federalni štab
Od sljedeće sedmice moguće ublažavanje mjera koje se odnose na starije i djecu
Postotak osoba zaraženih koronavirusom starijih od 65 godina je u opadanju. To nam ulijeva optimizam da možemo ublažiti mjere ograničenja kretanja - kazao je načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak na današnjoj konferenciji za medije federalnih institucija.
20.04.2020. u 17:16
get url
text

Solak je najavio da je već od iduće sedmice moguće je ublažavanje mjera koje se odnose na starije građane i djecu.

- Prošlo je 14 dana od prvog dana kada je omogućen izlazak penzionera i mi sad imamo situaciju da imamo pad oboljelih, tako da ima prostora za ublažavanje tih mjera. Mi ćemo i dalje pratiti situaciju i u saradnji sa Kriznim štabom Ministarstva zdravlja FBiH mislimo da ima prostora za ublažavanje ovih mjera već od sljedeće sedmice, za obje kategorije - kazao je Solak.

Solak je istaknuo da se situacija s pandemijom koronavirusa pomno prati na području cijele Federacije BiH, ali i u regionu, te se u skladu s tim rade analize i donose odluke šta dalje raditi.

- U skladu s tim ćemo razmotriti popuštanja u određenim mjerama. Svakako ćemo se konsultirati s kolegama iz Kriznog štaba Ministarstva zdravlja i šta oni predlažu, jer svaka od donesenih mjera je prije svega zdravstvena. Imamo razloga za optimizam, vidimo da je situacija poprilično dobra. Mjere se većinom poštuju, nadamo se da će tako i ostati a mi ćemo pratiti situaciju - kazao je Solak.

Dodaje da je potrebno pratiti instrukcije Svjetske zdravstvene organizacije, ali i domaćih istaknutih stručnjaka.

Upitan da li postoji mogućnost skraćivanja policijskog sata tokom muslimanskog mjeseca posta ramazana, ali i drugim periodima, Solak je rekao kako će o tome biti razgovarano s nadležnim organima.

Upitan za plan ublažavanja mjera u Federaciji BiH, Solak je rekao kako je obavljen niz razgovora o tom pitanju.

- Imamo dobar trend smanjenja broja zaraženih. Mislimo da se, ako se tako nastavi, mogu napraviti određena popuštanja i da svaka od tih djelatnosti koje su pod sankcijama, da se može odrediti šta se to sve treba poštivati i koje su to mjere koje moraju imati određene grane privrede. Mislim da imamo razloga da vjerujemo u optimizam i da će se neke mjere ublažavati, tako da će se tu napraviti određene aktivnosti, ako sve bude zadovoljavajuće u narednom periodu - rekao je Solak.

Na pitanje da li se razmišlja o mjeri 24-sate zabrane kretanja na području Federacije BiH za Međunarodni dan rada - 1. maj, Solak je rekao kako za sad nema nagovještaja za to, ali da će pratiti situaciju i u skladu s tim djelovati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.