open-navfaktor-logo
search
Potvrdio ministar
Od posljedica novih zemljotresa u Hatayu poginule su najmanje tri, a povrijeđeno je više od 200 osoba
Turski ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu sapćio je da su od posljedica večerašnjih zemljotresa u Hatayu poginule najmanje tri, a povrijeđeno je 213 osoba.    
20.02.2023. u 21:24
get url
text

{$galerijaFotografija}

Dva zemljotresa jačine 6,4 i 5,8 stepeni po Richteru večeras su pogodila južnu tursku provinciju Hatay, a potres se osjetio i na sjeverozapadu susjedne Sirije. Epicentri potresa registrirani su u okruzima Defne i Samandag.

Soylu je u koordinacijskom centru Uprave za vanredne situacije (AFAD) kazao da su sve nadležne službe na terenu i da do sada imaju informaciju da su ukupno tri osobe poginule i to po jedna u hatajskim okruzima Antakya, Defne i Samandag.

Suleyman Soylu (FOTO: AA)

- Do sada je u bolnice prebačeno 213 povrijeđenih građana. Akcije traganja i spašavanja provode se na tri ruševine zgrada. Ispod jedne su tri, ispod druge dva i ispod treće jedan naš građanin. Do sada su zaprimljene 42 dojave, a poslane su ekipe po svim tim dojavama. U 39 prijava nije bilo težih slučajeva ili se radilo o manjim intervencijama izvlačenja iz ruševina - rekao je Soylu.

On je kazao da je nakon zemljotresa zabilježeno i 26 naknadnih podrhtavanja tla u toj regiji i da tlo i dalje podrhtava. Pozvao je građane da ne prilaze oštećenim zgradama i objektima upravo zbog naknadnih podrhtavanja koja mogu izazvati urušavanje.

Odao je počast poginulim i uputio poruke sućuti građanima pogođenim novim zemljotresima koji su se dogodili svega dvije sedmice nakon razornih zemljotresa sa epicentrima u Kahramanmarasu.

Od posljedica zemljotresa jačine 6,4 stepena u gradu Antakya (Antiohija) su se urušile dvije zgrade ispod čijih ruševina su spašene tri osobe, javlja Anadolija. Na ove lokacije odmah su upućeni timovi za traganje i spašavanje.

Jedna osoba pronađena je ispod ruševine zgrade u četvrti Gazi te je spašena i odvezena u bolnicu.

Timovi spasilaca nastavljaju sa akcijom spašavanja kako bi došli do još tri osobe koje su navodno ostale pod ruševinama iste zgrade.

Dvije osobe su također izvučene iz ruševine urušene zgrade u četvrti Kucukdalyan i pružena im je pomoć. Iz ruševina iste zgrade izvučeno je tijelo jedne osobe.

Ahmet Basman je za Anadoliju kazao da je sam uspio da izađe iz ruševina.

- Tokom zemljotresa nas je bilo četvero-petero unutra. Moja kćerka je teško povrijeđena, amidža joj je preminuo. Ostali su izašli - rekao je Basman. 

FOTO: AA

Državna bolnica Iskenderun je evakuisana i postavljen je terenski šator za hitne slučajeve u praznom prostoru pored bolnice nakon što su zemljotresi magnitude 6,4 i 5,8 pogodili okrug Iskenderun u Hatayu.

Novi zemljotresi u Hatayu - 20. 2. 2023.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.