- Naime, 2. maja 2021. godine u Univerzitetski klinički centar RS-a primljena je trudnica S. Ž. u 30. sedmici trudnoće sa simptomima i pozitivnim testom na virus korona. Porodilja je prethodno bila hospitalizovana u Opštoj bolnici Doboj u periodu od 30. aprila do 2. maja 2021. godine, kada je transportovana u našu ustanovu - naveli su iz UKC-a RS-a.

Nakon prijema, odnosno 3. maja, ljekari Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC RS-a indikovali su završetak trudnoće carskim rezom.

VEZANI TEKST - Iz UKC-a RS-a objasnili detalje: Preminula 29-godišnja porodilja zaražena koronavirusom

- Nakon obavljenog carskog reza pacijentkinja je primljena u Јedinicu za intenzivno liječenje Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje gdje je nastavljen terapijski tretman.

Tokom boravka u Klinici za anesteziju i intenzivno liječenje pacijentkinja je zahtijevala visoko protočnu terapiju kiseonikom, potom neinvazivnu mehaničku ventilaciju (neinvanzivni respirator), a zatim i invazivnu mehaničku ventilaciju (respirator). Kontrolni test na virus korona urađen je 13. maja 2021. godine i bio je negativan - saopćeno je iz UKC-a RS-a.

Do pogoršanja opšteg stanja pacijentkinje došlo je zbog komplikacija osnovne bolesti, COVID-19 15. maja, pa je preduzet niz dijagnostičkih i terapijskih procedura.

- Nažalost, sprovedene terapijske mjere nisu dale rezultat zbog čega dolazi do srčanog zastoja u jutarnjim satima 16. maja i nakon neuspješne kardiopulmonalne reanimacije pacijenkinja je nažalost preminula - saopćeno je.

Dodaje se da je dijete hospitalizovano u Klinici za dječije bolesti UKC-a, a danas u četrnaestom danu života nalazi se na kiseoničkoj potpori od tri litre u minuti, a prvih šest dana života bilo je na mehaničkoj ventilaciji.