open-navfaktor-logo
search
Protekla 24 sata
Od posljedica koronavirusa u Sarajevu preminule 24 osobe
U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo od posljedica koronavirusa preminule su 24 osobe, 19 na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i pet u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš". 
30.03.2021. u 08:00
get url
text

U laboratoriji Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevo tokom noći testirana su 752 uzorka na prisustvo koronavorirusa, od kojih je 316 pozitivnih u Kantonu Sarajevo. 

Na bolničkom liječenju u KCUS-u nalazi se 540 Covid-bolesnika. Na Infektivnoj klinici smješteno je 99 bolesnika, od kojih je 80 Covid-bolesnika, a 19 zbog drugih zaraznih bolesti. U klinici na Podhrastovima na liječenju je 107 bolesnika. 

Kada je riječ o uposlenicima KCUS-a, 215 je pozitivinih na COVID-19, a 65 ih se nalazi u izolaciji. Na bolovanju se nalazi 501 uposlenik KCUS-a. 

Prethodnog dana u Covid-odjel Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" na hospitalizaciju je primljeno 19 pacijenata i isto toliko je otpušteno kući.

Od ukupno 206 pacijenata, koliko ih je jutros na bolničkom liječenju od koronavirusa u ovoj zdravstvenoj ustanovi, 12 je smješteno na postintenzivnu njegu, devet je na intenzivnoj, četiri na respiratoru i devet je na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji.

Tokom jučerašnjeg dana u Općoj bolnici je ukupno bilo hiljadu pregleda i pruženo više od sedam hiljada usluga te je urađeno 10 operacija i tri poroda.

Osoblje Opće bolnice daje sve od sebe da pomogne svakom pacijentu i tako će nastaviti. Ovom prilikom se iskreno zahvaljuje svima koji ih podržavaju u njihovom humanom radu i svakodnevno šalju brojna pisma zahvale te još jednom pozivaju na odgovorno ponašanje i poštivanje preporučenih zaštitnih mjera.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.