open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Banjoj Luci
Od ponedjeljka u RS-u: Frizeri i kozmetičari mogli bi početi raditi, ugostitelji odustaju od protesta
Predstavnici vlasti u Republici Srpskoj danas su u Banjoj Luci razgovarali sa predstavnicima ugostitelja, te kozmetičara i frizera, a poručeno je da će nekima od ponedjeljka vjerovatno opet biti dozvoljen rad, a svima koji nisu radili zbog odluka Štaba RS-a, iz budžeta će biti isplaćeni porezi i doprinosi za mart.
23.03.2021. u 13:18
get url
text

Premijer RS-a Radovan Višković najavio je da će po isteku sedmodnevnih mjera Štaba za vanredne situacije, vjerovatno ponovo biti otvoreni frizerski i i kozmetički saloni.

Predstavnici udruženja kozmetičara i frizera su istakli da u salonima nema žarišta, da rade "jedan na jedan", na zakazivanje, te da ni inspekcije nisu imale primjedbe na njihov rad.

Višković se izvinio ugositeljima zbog "loše komunikacije" između njih i nadležnih ministarstava, zbog ad hoc saopćenih mjera o zatvaranju koje su im saopćene u nedjelju, a na snagu su stupile već sutradan.

Ugostitelji su zbog toga jučer održali i proteste u centru Banje Luke, kada je intervenisala policija i Žandarmerija.

- Od danas prestajemo sa protestima, jer imamo razumijevanje i pregovaramo o boljim uslovima za sve radnike -  kazao je Dalibor Šajić iz udruženja ugostitelja Horeca u RS-u.

Višković je objasnio da će svima kojima je bio zabranjen rad odlukama štaba, biti isplaćeni porezi i doprinosi za cijeli mart, bez obzira na period na koji su bili zatvoreni u ovom mjesecu.

- Ako svi damo svoj doprinos, prije ćemo stvoriti uslove da svi ovi ljudi normalno rade. Niko nije donio mjeru iz hira - kazao je Višković.

Entitetski premijer je podvukao da su mjere o zatvaranju, koje su na snazi od ponedjeljka, bile "iznuđene".

- RS je imala najliberalnije mjere u regiji, ali epidemiološka situacija nam ne daje za pravo da stojimo zatvorenih očiju - rekao je.

On je poručio da ugostitelji imaju problema sa porezom i doprinosima iz 2020. godine

- Svaki od tih subjekata morat će da pojedinačno podnese prijavu prema Poreskoj upravi RS i da ih oni razmatraju za reprograme, a kako bi mogli da dobiju poresko uvjerenje i sa njim onda da pristupe sredstvima iz Garantnog fonda RS - dodao je Višković.

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović je izrazila optimizam zbog dolaska ljepšeg vremena i viših temperatura, kada će se moći boraviti i na otvorenom.

- Čim se steknu uslovi, ići ćemo u postepeno otvaranje ovih i drugih poslova. Razumijemo njihove apele. Na ruku ide i nadolazeći ljetni period, otvaranje bašta, pa će se biti lakše nositi sa ovom pandemijom -  dodala je Cvijanović.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.