open-navfaktor-logo
search
Uspješna sezona
Od početka 2022. zabilježeno više od 70.000 posjeta Tunelu spasa
- Tunel spasa se i ove, kao i prethodnih godina može pohvaliti sa iznimno uspješnom turističkom sezonom.
30.10.2022. u 10:36
get url
text

Sa sigurnošću tvrdimo da smo i dalje jedna od najposjećenijih kulturno-historijskih lokacija s obzirom na broj posjetilaca koji su obišli ovaj spomenički kompleks - kazala je Feni Selma Fišeković, stručna saradnica za odnose s javnošću JU "Fond Memorijala KS", koji upravlja Spomeničkim kompleksom Tunel D-B od 2012. godine. 

Ona navodi da tome doprinosi i sama priča i poruka ovog mjesta na kojem posjetioci dožive posebno iskustvo i odlaze sa univerzalnim porukama koje govore o otporu, snazi i domišljatosti jednog naroda koji je davao i zadnji atom snage za slobodu i mir. 

- Jedna od posebnosti posjete Tunelu spasa je i lično iskustvo koje turisti steknu kroz razgovore sa našim uposlenicima koji prezentuju postavke, pa samim tim i opsadu Sarajeva, izgradnju i značaj Tunela budući da su i sami preživjeli ratna dešavanja od 1992. do 1995. godine. Samim tim i čitav obilazak kompleksa kod posjetilaca ostavlja autentičan pečat, što potvrđuju poruke koje čitamo u knjizi utisaka kao i povratne informacije koje dobijemo - kazala je Fišeković. 

Ona je naglasila da, budući da su u 2022. godini ukinute epidemiološke mjere koje su bile na snazi zbog pandemije Covid-19, broj posjetilaca u Tunelu spasa značajno je veći nego prethodne, 2021. godine. Tako je od početka 2022. zabilježeno više od 70.000 posjeta, uključujući studentske i učeničke posjete, što je u odnosu na isti period prošle godine povećanje za oko 65 posto.

- Osim domaćih turista, najveći broj posjetilaca nam je dolazio iz Slovenije, Hrvatske, Turske, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, zemalja Europske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Malezije i Singapura - kazala je Fišeković.

Spomenički kompleks Tunel D-B je još od aprila ove godine obogaćen značajnim sadržajem. Osim prolaska kroz dosadašnjih 25 metara autentičnog Tunela, omogućen je i prolazak kroz 100 metara originalne revitalizirane tunelske cijevi.

- Što se tiče narednog perioda, u planu nam je, i već su poduzete potrebne aktivnosti, otvaranje dobrinjske strane Tunela gdje će biti uspostavljen Edukativni centar u kući porodice Sloboda. Glavni projekat je završen i uskoro počinju radovi na samom objektu. Posebnost ovog Edukativnog centra jeste da će svim svojim sadržajima biti prilagođen za učenike koji će imati priliku da kroz posebno osmišljenu "Školu kulture sjećanja" na interaktivan način uče o najtežem periodu u modernoj historiji naše domovine - istakla je Fišeković. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.