open-navfaktor-logo
search
Deset mjeseci mandata
Od persone non grata do "najboljeg selektora u historiji BiH"
Nikada ranije nekom selektoru fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine nije se dogodilo da uoči zvanične promocije i predstavljanja budu organizirani protesti.
13.10.2021. u 18:51
get url
text

Dogodilo se jedino Ivaylu Petevu, bugarskom stručnjaku, koji je početkom ove godine odlukom Izvršnog odbora FSBiH sjeo na upražnjenu klupu Zmajeva.

Naravno da u takvom ambijentu, u takvom okruženju, početak nije bio lagan, naročito ako uzmemo u obzir činjenicu da se reprezentacija BiH nalazi u silaznoj putanji.

VEZANI TEKST - Pojedini Zmajevi vratili se u BiH: Za Fince i Ukrajince psihički se pripremiti i nadati se oporavku povrijeđenih

Međutim, Petev se sa svojim saradnicima uhvatio posla i spremao Zmajeve za ono što ih čeka u kvalifikacijama za Mundijal, koje se igraju ekspresno u jednoj kalendarskoj godini, kao nikada ranije.

Autsajderi u grupi

Reprezentacija BiH uoči žrijebanja bila je u četvrtom šeširu, a smještena je u grupu D u kojoj se nalaze još četiri tima - Francuska, Ukrajina, Finska i Kazahstan. Malo ko je očekivao da se u ovoj grupi Zmajevi mogu boriti za baraž. Prvo mjesto unaprijed je bilo rezervisano za Francusku, a Ukrajinci i Finci kao učesnici ovogodišnjeg Evropskog prvenstva prema svim prognozama imali su veće šanse od Džeke i društva.

Zmajevi su kvalifikacije otvorili gostujućim remijem protiv Finske (2:2), a onda je uslijedio dvomeč sa svjetskim prvacima Francuzima. Trikolori su u prvom meču na Grbavici trijumfovali 0:1, ali BiH je pružila dobar otpor. Na gostovanju u Strazburu bilo je 1:1, što je vratilo nadu navijačima BiH da bh. reprezentativci nisu zaboravili igrati fudbal, da je kriza prolazna. Onda je na Bilinom polju stiglo razočarenje i remi rezultatom 2:2 protiv Kazahstana. Gosti su izjednačili duboko u sudijskoj nadoknadi, iako je selekcija BiH u prvom poluvremenu mogla zabiti tri gola i riješiti utakmicu.

Uslijedila je pauza pred gostovanje Kazahstanu i Ukrajini. Selektor se poslije objavljenog spiska suočavao s problemima. Redali su se otkazi, što zbog povreda, što zbog koronavirusa, što zbog problema s vizama. Redom su otpadali standardni prvotimci Miralem Pjanić, Rade Krunić, Siniša Saničanin, a kada njima dodamo Marija Vrančića, Sanjina Prcića, Darija Đumića, Elvisa Sarića, Dennisa Hadžikadunića, Matea Sušića, jasno je bilo da selektor u Nur Sultanu i Lavovu mora improvizirati. Nije se puno jadao i žalio, ali sigurno je imao mnogo neprespavanih noći.

Od očaja do sjaja

Srećom, Zmajevi su u Kazahstanu rutinski slavili 2:0 golovima Smaila Prevljaka i prekinuli dvogodišnji post bez pobjede, skinuli teško breme s leđa. U tom meču povrijedio se standardni Gojko Cimirot i on je preskočio Ukrajinu, ali u tim su se vratili Hadžikadunić, Prcić, Sarić...

Meč na Areni Lviv s Ukrajincima bio je pravi ispit. Naročito što se prije utakmice znalo da Zmajevi u borbi za drugu poziciju sami odlučuju o svojoj sudbini. Bilo je teško, s druge strane nalazio se sudionik četvrtfinala Evropskog prvenstva. Završeno je 1:1 i krajnjim ishodom zadovoljnija može biti BiH.

Bod u Ukrajini proslavio se u BiH poput pobjede.

- Petev je najbolji selektor u historiji BiH - pisali su Facebook komentatori, twitteraši...

- Ima i najbolji stajling - dodali su neki koji se bolje razumiju u modu.

Tako je Bugarin od statusa persona non grata za 10 mjeseci mandata došao do omiljenog selektora. Zbog toga i ne čudi što na klupi svaku situaciju srčano doživljava. Jasno je da je uspostavio i dobar sistem igre u formaciji 3-5-2 koji odgovara Zmajevima, sjajan odnos s fudbalerima, što se može vidjeti na terenu, istupima u medijima. Prema viđenom, BiH uvijek zna šta hoće na travnjaku, a Petev iz igrača koje ima u datom trenutku izvlači ono najbolje. I trka, borbenost, zalaganje su na nivou.

Potjera za Papetom

Suma sumarum, BiH je u šest mečeva jednom slavila, jednom poražena i četiri puta remizirala. Postigla je osam, a primila sedam golova.

VEZANI TEKST - Petev otkrio čime nije zadovoljan, ko je selektoru Zmajeva favorit za baraž

Do kraja kvalifikacionog puta ostala su još dva meča, oba na domaćem terenu, na stadionu Bilino polje. Prvo će 13. novembra Zmajevi dočekati Finsku, a tri dana poslije i Ukrajinu. Ako BiH savlada Finsku, u posljednjem kolu s Ukrajincima za dodatne kvalifikacije bio bio dovoljan i bod. U slučaju poraza od Finaca ostali bismo i bez teoretske šanse da se u posljednjem kolu domognemo drugog mjesta i baraža.  

Eventualnim plasmanom u baraž Petev bi se kao selektor poravnao s Ćirom Blaževićem, Mehmedom Baždarevićem i Robertom Prosinečkim. Samo je Safet Sušić uspio odvesti Zmajeve na veliko takmičenje, na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. On je najsuspješniji "coach" u historiji Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.