U odgovoru, koji je stigao od državne tajnice u Ministarstvu vanjskih poslova Antje Leendertse kaže se kako je u novembru 2020. godine Organizacija za tehničku pomoć (Technischres Hilfswerk -THW) dobila sredstva u iznosu od 700.000 eura za nadogradnju i iznalaženje mogućnosti za smještaj migranata u Bosni i Hercegovini, podesan za zimu.

- U uskoj koordinaciji s Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) THW u Lipi podržava mjere izgradnje smještajnih kapaciteta putem nabavke i ekspertize. Pored toga, kako se navodi u odgovoru, Ministarstvo spoljnih poslova redovno je u kontaktu s njemačkim Crvenim krstom, koji zajedno s Crvenim krstom Bosne i Hercegovine analizira potrebe na licu mjesta.

U odgovoru se napominje i kako njemačka vlada sarađuje s Komisijom EU i drugim državama članicama EU kako bi podržala države zapadnog Balkana u uspostavljanju sistema azila koji udovoljava evropskim i međunarodnim standardima.

- Sa stanovišta vlade u Berlinu od presudnog je značaja zbrinjavanje svih izbjeglica i migranata na način dostojan čovjeka. To se posebno odnosi na trenutno potpuno neadekvatan smještaj i snabdijevanje izbjeglica u i oko Lipe - kaže se u odgovoru državne sekretarke Antje Leendertse na upit koji su njemačkoj vladi podnijeli zastupnici stranke Savez 90 /Zeleni Luise Amtsberg i Manuel Sarrazin.

Luise Amtsberg, glasnogovornica Zelenih za izbjegličku politiku i Manuel Sarrazin, glasnogovornik i ekspert Zelenih za istočnoevropsku politiku također su zatražili od njemačke vlade da donese odluku o prihvatu izbjeglica koje borave u BiH, na granici sa Hrvatskom.

- Ne smijemo i ne možemo više gledati kako se neuspjeh evropske izbjegličke politike prenosi na Bosnu i Hercegovinu. Naša je nacionalna i evropska odgovornost spasiti ljude u nevolji i od smrti. Izbjeglice se putem UN-ovog programa za razmještanje izbjeglice moraju distribuirati u EU što je brže moguće. Prve općine kod nas u Njemačkoj su se također složile da ih prihvate. Ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer ne smije više ignorisati tu spremnost - napisali su Luise Amtsberg i Manuel Sarazzin u apelu vladi Angele Merkel u Berlinu.

Oni također ističu kako je smještaj migranata, koji bi bio prilagođen zimskim uslovima, "apsolutni minimum za koji se njemačka vlada i države članice EU moraju založiti". Dodaju i kako su "zaštita vanjskih granica EU i ilegalni pushback-ovi na hrvatsko-bosanskoj granici jasni uzroci dramatične situacije na terenu". Konstatuju i kako nema dovoljno šatora sa grijanjem, da svi migranti nemaju pristup čistoj vodi i struji, kao i da mnogima prijeti smrt od smrzavanja na temperaturama ispod nule, piše Deutsche Welle.