open-navfaktor-logo
search
Trg slobode u Tuzli
Od Nezuka do Potočara: Blickove fotografije pričaju o 25 godina nakon genocida
Na Trgu slobode u Tuzli večeras je otvorena izložba fotografa Ahmeta Bajrića Blicka, posvećena 25. godišnjici genocida u Srebrenici.
09.07.2020. u 21:37
get url
text
Ahmet Bajrić Blicko pored svojih fotografija

- Htio sam da objedinim sve što sam radio ovih 25 godina. Od proboja Srebreničana u Nezuk, transporta žena u Kladanj, masovnih grobnica, Marša mira, ali i značajnih javnih ličnosti koje su tokom godina dolazile u Potočare - priča Ahmet Bajrić Blicko.

Inače, Blicko je jedini fotograf koji je u Nezuku, jula 1995. godine, fotografirao Bošnjake koji su se probijali na slobodnu teritoriju.

- Ja sam po mojoj vojnoj evidenciji bio raspoređen u Sapni. Kada su iz Srebrenice ljudi počeli dolaziti nakon proboja, 2. korpus je zabranio dolazak novinarima i službama. Prije toga, supruga mi je iz Austrije poslala 20 filmova, tako da sam s te strane bio osiguran. Od 400 fotografija koje sam naparvio u Nezuku, samo jedna je bila neispravna. Kao da sam imao Božiju pomoć da u tome uspijem - priča Blicko.

{$galerijaFotografija}

Ove fotografije idu po cijelom svijetu. Prije dva dana su predstavljene u Rijeci, za dva dana će biti izložba u Australiji, a planirane su izložbe u austrijskom Grazu i švicarskom Luzernu.

Među 200 postavljenih radova, najviše je fotografija značajnih ličnosti koje su posjetile Potočare tokom godina. Autor se za to odlučio, jer je ovo godina kada mnogi koji bi željeli odati počast žartvama genocida, ne mogu doći u Potočare.

Izložbu u Tuzli otvorio je Alija Tabaković, šef kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a i kandidat probosanskih stranaka za načelnika Srebrenice, a svi zainteresirani fotografije će moći pogledati u naredna četiri dana.

 

Blicko izložba
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.