navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Pandemija

Od nastavnika do doktora: Roditelji su tokom karantene morali preuzeti 21 ulogu

Iza nas je godina pandemije koju su obilježile brojne karantene širom svijeta. Jeste li se zapitali kako je to sve utjecalo na porodični život ljudi?

Objavljeno: 03.03.2021. u 22:31
get url
text

Istraživanje provedeno na 2.000 roditelja pokazalo je da su s mame i tate s uobičajenih 14 "poslova" prešli na 21.

Nakon zatvaranja škola većina roditelja (njih 72 posto) se morala uživjeti u ulogu nastavnika. Gotovo polovica ispitanika, a svi su imali djecu mlađu od 18 godina, morali su postati i lektori, dok se 42 posto njih pretvorilo u pripovjedače priča kako bi zabavili svoju djecu.

Otprilike 33 posto roditelja je probudilo svog unutrašnjeg Joea Wicksa kako bi postali učitelji tjelesne kulture, 21 posto ih je postalo tehnički savjetnik za društvene mreže, a 15 posto je sudjelovalo u videozapisima na TikToku sa svojom djecom.

Više od polovice, 56 posto, stalo je iza kamere kako bi snimilo svoju djecu, dok se 53 posto čak okušalo u videoigrama.

Istraživanje koje je naručio Buyagift otkrilo je da su roditelji preuzeli i neke tradicionalnije uloge. Tako su se među top 10 uloga našli: učitelji, čistači, kuhari, perači veša, pripovjedači, radnici Hitne pomoći, prijatelji, pekari, zabavljači i doktori.

Iako je nešto manje od četvrtine ustvari uživalo u izazovima koje pred njih postavljaju sve te nove uloge, 44 posto roditelja reklo je da im to ostavlja malo vremena za sebe. Studija koju je proveo OnePoll pokazala je da je, iako je 72 posto priznalo da je dodatna odgovornost teška, 35 posto uživalo u dodatnom vremenu sa svojim porodicama, prenosi The Sun.

Roditelji su otkrili kako su tokom karantene morali u prosjeku preuzeti čak 21 različitu ulogu.