open-navfaktor-logo
search
Poznata imena
Od najkraćih do najdužih: Ovo su najpoznatiji povraci iz sportske penzije
Iznenadni odlasci u penziju poznatih sportista znali su izazvati pravi šok među ljubiteljima sporta.
11.06.2020. u 16:31
get url
text

Neke od najpoznatijih sportskih faca znale su i po dva puta odlaziti u penziju.

Jedan od takvih slučajeva je i Michael Jordan. Po mnogima najbolji košarkaš svih vremena prvi put se penzionisao 6. oktobra 1993. godine nakon što mu je ubijen otac. Nakon 17 mjesečne penzije MJ se na košarkaške parkete vratio 18. marta 1995. godine. U međuvremenu se okušao kao igrač baseballa.

Drugi put se penzionisao 13. januara, a nakon skoro dvije godine izbivanja s terena na njega se vratio u septembru 2001. godine.

Jordanovi odlasci u penziju vjerovatno su najpoznatiji u svijetu sporta, no bilo je još nekih itekako velikih sportskih imena koja su pravila slične poteze.

Paul Scholes se jednom vraćao iz penzije koja je trajala osam mjeseci (31. maj 2011. - 8. januar 2012.), dok se poznati bokser Floyd Mayweather čak tri puta vraćao na boksersku scenu. Svaki put je njegova penzija trajala više od godinu dana.

Američki hrvač Undertaker se dvaput vraćao iz penzije, a legendarni vozač Formule 1 Michael Schumacher jednom, i to poslije više od tri godine odsustva iz najbržeg cirkusa na svijetu.

Bivši svjetski prvak u boksu George Foreman vratio se u ring poslije više od deset godina penzije.

Poznata belgijska teniserka Kim Clijsters se dva puta vraćala iz penzije. Prvi put je od tenisa odmarala u periodu od maja 2007. do augusta 2009. godine, dok se drugi put u karijeri na WTA Tour vratila poslije sedam godina i pet mjeseci pauze.

I najtrofejniji olimpijac svih vremena, američki plivač Michael Phelps, se jednom vratio iz penzije. Amerikanac je od plivanja odmarao u periodu od 2012. do 2014. godine, a zanimljivo da je tada u penziju otišao nakon što je na Olimpijskim igrama u Londonu osvojio svoje 18. olimpijsko zlato.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.