open-navfaktor-logo
search
Moguća ruska invazija
Od municije do najmodernijih aviona: NATO šalje sve više oružja prema Ukrajini
Članice NATO-a posljednjih dana u Ukrajinu, ali i obližnje evropske zemlje, šalju oružje i vojno osoblje u iščekivanju moguće ruske invazije.
23.01.2022. u 20:17
get url
text

Podsjetimo, Rusija je na granici s Ukrajinom nagomilala više od 100.000 vojnika. Prema posljednjem izvještaju ukrajinskog Ministarstva obrane, radi se o više od 127.000 pripadnika kopnene vojske, mornarice i avijacije.

Nizozemski ministar obrane potvrdio je da će ta zemlja u Bugarsku poslati dva najmodernija borbena aviona F-35, zajedno s pripadajućim osobljem. Španski ministar obrane rekao je da će u sklopu napora NATO-a poslati ratni brod i borbene avione u Crno more.

No, članice NATO-a šalju oružje i direktno u Ukrajinu kako bi se odvratila potencijalna ruska invazija, ali i osnažile obrambene sposobnosti Ukrajine.

Laka protutenkovska oružja već su iz Ujedinjenog Kraljevstva stigla u Ukrajinu, potvrdio je u utorak ukrajinski ministar obrane. Češka u narednim danima planira donirati municiju za topove kalibra 152 milimetra, potvrdila je u petak češka ministrica obrane Jana Černochova.

Njemačko ministarstvo obrane je pak potvrdilo da će u Ukrajinu poslati potpuno opremljenu terensku bolnicu. Njemačka se, naime, još od Drugog svjetskog rata suzdržava od izvoza oružja u krizna područja, ali njemačka ministrica vanjskih poslova je ranije ove sedmice rekla kako su "sve opcije na stolu" u slučaju daljnje ruske agresije protiv Ukrajine.

Jučer je u Kijev stigla i prva pošiljka američkog paketa sigurnosne podrške Ukrajini u vrijednosti od 200 miliona dolara, saopćila je američka ambasada.

Paket pomoći od 200 miliona dolara Washington je odobrio u decembru.

- Sjedinjene Države i dalje će pružati takvu pomoć kako bi podržale ukrajinske oružane snage u stalnim naporima da obrane suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine od ruske agresije - stoji u objavi američke ambasade na Facebooku.

U objavi se navodi da se u pošiljci nalaze "smrtonosna sigurnosna pomoć i municija namijenjeno ukrajinskim braniteljima".

Ukrajinski ministar obrane zahvalio je Sjedinjenim Državama na pomoći.

- Kao što je predsjednik Biden rekao predsjedniku Putinu, u slučaju ruske invazije na Ukrajinu, Amerika će pružiti pomoć Ukrajini te će joj poslati još više obrambenih sredstava - navodi se u objavi američke ambasade u Kijevu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij prekjučer je u tvitu rekao da je zahvalan američkom predsjedniku Joeu Bidenu za "dosad neviđenu" diplomatsku i vojnu pomoć.

Sjedinjene Države angažirane su posljednjih sedmica u diplomatskim aktivnostima s Rusijom oko pitanja Ukrajine. Zapadne zemlje strahuju da Moskva planira novi napad na Ukrajinu na koju je izvršila invaziju 2014. i anektirala Krim. Rusija to poriče, ali navodi da bi mogla poduzeti neodređenu vojnu akciju ako joj se ne ispune sigurnosni zahtjevi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.