Podsjetimo, Rusija je na granici s Ukrajinom nagomilala više od 100.000 vojnika. Prema posljednjem izvještaju ukrajinskog Ministarstva obrane, radi se o više od 127.000 pripadnika kopnene vojske, mornarice i avijacije.

Nizozemski ministar obrane potvrdio je da će ta zemlja u Bugarsku poslati dva najmodernija borbena aviona F-35, zajedno s pripadajućim osobljem. Španski ministar obrane rekao je da će u sklopu napora NATO-a poslati ratni brod i borbene avione u Crno more.

No, članice NATO-a šalju oružje i direktno u Ukrajinu kako bi se odvratila potencijalna ruska invazija, ali i osnažile obrambene sposobnosti Ukrajine.

Laka protutenkovska oružja već su iz Ujedinjenog Kraljevstva stigla u Ukrajinu, potvrdio je u utorak ukrajinski ministar obrane. Češka u narednim danima planira donirati municiju za topove kalibra 152 milimetra, potvrdila je u petak češka ministrica obrane Jana Černochova.

Njemačko ministarstvo obrane je pak potvrdilo da će u Ukrajinu poslati potpuno opremljenu terensku bolnicu. Njemačka se, naime, još od Drugog svjetskog rata suzdržava od izvoza oružja u krizna područja, ali njemačka ministrica vanjskih poslova je ranije ove sedmice rekla kako su "sve opcije na stolu" u slučaju daljnje ruske agresije protiv Ukrajine.

Jučer je u Kijev stigla i prva pošiljka američkog paketa sigurnosne podrške Ukrajini u vrijednosti od 200 miliona dolara, saopćila je američka ambasada.

Paket pomoći od 200 miliona dolara Washington je odobrio u decembru.

- Sjedinjene Države i dalje će pružati takvu pomoć kako bi podržale ukrajinske oružane snage u stalnim naporima da obrane suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine od ruske agresije - stoji u objavi američke ambasade na Facebooku.

U objavi se navodi da se u pošiljci nalaze "smrtonosna sigurnosna pomoć i municija namijenjeno ukrajinskim braniteljima".

Ukrajinski ministar obrane zahvalio je Sjedinjenim Državama na pomoći.

- Kao što je predsjednik Biden rekao predsjedniku Putinu, u slučaju ruske invazije na Ukrajinu, Amerika će pružiti pomoć Ukrajini te će joj poslati još više obrambenih sredstava - navodi se u objavi američke ambasade u Kijevu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij prekjučer je u tvitu rekao da je zahvalan američkom predsjedniku Joeu Bidenu za "dosad neviđenu" diplomatsku i vojnu pomoć.

Sjedinjene Države angažirane su posljednjih sedmica u diplomatskim aktivnostima s Rusijom oko pitanja Ukrajine. Zapadne zemlje strahuju da Moskva planira novi napad na Ukrajinu na koju je izvršila invaziju 2014. i anektirala Krim. Rusija to poriče, ali navodi da bi mogla poduzeti neodređenu vojnu akciju ako joj se ne ispune sigurnosni zahtjevi.