open-navfaktor-logo
search
Pokušaj destabilizacije
Od Kozaka do Noćnih vukova: Otkrivena veza organizatora protesta u Crnoj Gori sa Rusijom
Ljubomir Filipović, šef analitike Digitalno-forenzičnog centra (DFC), organizacije koja djeluje pri Atlantskom savezu Crne Gore s ciljem razotkrivanja i borbe protiv dezinformiranja, objavio je informacije o prijetnjama koje su mu upućivane.
11.02.2020. u 10:17
get url
text
Boro Đukić

VEZANI TEKST - Amfilohije predvodi litiju u Podgorici, iz Vlade Crne Gore poručili da neće tolerisati eskalaciju protesta i sukobe

U Crnoj Gori već sedmicama traju protesti i vjerski obredi u znak protivljenja Zakonu o slobodi vjeroispovijesti. 

-Sve ovo što se događa u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti preraslo je u politički obračun sa državom i njenim suverenim pravom da uređuje unutrašnja pitanja - kazao je u intervjuu za Pobjedu prije nekolikiko dana ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković.

On je tada rekao i da "svjedočimo nezapamćenoj, veoma intenzivnoj kampanji napada na Crnu Goru od Srbije sa svih nivoa podržane radikalnim elementima na političkoj i vjerskoj sceni Crne Gore".

- Prije nekoliko dana, osoba sa desne strane na fotografiji je javno zatražila moju adresu, prijeteći da će me posjetiti i naučiti me lekciju. Nisam znao ko je, pa sam odlučio da ga istražim. I naišao sam na prošlosedmični izvještaj ruske televizije o crnogorskim protestima – napisao je Filipović na Twitteru uz fotografiju na kojoj se vidi osoba koja mu je, navodno, prijetila.

Osoba koja je Filipoviću uputila prijetnje se na fotografijama vidi u društvu Bore Đukića, bivšeg počasnog konzula Rusije u Crnoj Gori. Đukić je, dodaje, aktivno involviran u organizaciju protesta u Crnoj Gori.

- U ovom postu naziva crnogorsku vladu "budalama", poručivši im da opozovu Zakon o vjerskim slobodama – napisao je Filipović.

Ostale fotografije koje je Filipović priložio pokazuju da je Đukić "veliki pobornik Crkve", te da ima niz fotografija sa vjerskim poglavarima iz Crne Gore, Srbije i Rusije.

- Gospodin Đukić je također involviran u nešto što se zove "Balkanska kozačka vojska" – napisao je Filipović.

Pored ove paravojne formacije, Đukić je, sudeći prema fotografijama, blizak i sa "Noćnim vukovima", ruskom organizacijom koja je aktivno učestvovala u sukobima u Ukrajini, a sa kojom je upoznata i javnost u Bosni i Hercegovini.

Međutim, aktivna saradnja sa ruskim paravojnim strukturama nije jedina Đukićeva veza sa Kremljom. Potvrđuju to i njegove fotografije koje ukazuju da on putuje i avionom u vlasništvu ruske vlade.

- Konačno, gospodin Đukić je bio osnivač i glavni finansijer "Istinske Crne Gore", prokrremljske političke stranke koja podstiče haos među demonstrantima u Crnoj Gori – tvrdi Filipović.

U posljednje vrijeme su u Crnoj Gori aktuelni protesti zbog usvajanja Zakona o vjerskim slobodama, za kojeg njegovi protivnici tvrde da je usmjeren protiv Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. S druge strane, brojni zvaničnici i analitičari upozoravaju da je stvarni motiv iza protesta pokušaj destabilizacije Crne Gore u režiji zvaničnog Beograda i Moskve, što podaci koje je Filipović objavio u određenoj mjeri i potvrđuju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.