open-navfaktor-logo
search
Imunizacija u KS
Od jutros u Zetri nema Pfizera, šta je sa preostalih 1.080 doza: Pojedini građani traže da dođe Forto
Ispred Olimpijske dvorane Zetra jutros su od ranih sati gužve građana koji su došli na vakcinaciju protiv COVID-19.
01.09.2021. u 10:11
get url
text

Kako je javio reporter Faktora, ljudi negoduju nakon što je jedna od doktorica izašla pred građane i kazala im da više nema Pfizer vakcina, te da će ih biti možda tek naredne sedmice.

- Nema više Pfizera za vakcinaciju u Zetri - kaže okupljenim građanima jedan od medicinskog osoblja, dodajući kako su sinoć posljednju dozu Pfizera dali u 20 sati, što je izazvalo revolt kod okupljenih građana.

- Kako nema Pfizer vakcina, zvat ćemo novinare - govore okupljeni građani, dok jedan od njih, obraćajući se organizatoru vakcinacije, traži da ispred Zetre dođe premijer Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto.  

I jučer su ispred Olimpijske dvorane "Juan Antonio Samaranch" građani u većem broju dolazili na imunizaciju, a razlog je Pfizer vakcina koja je, uz Sinopharm i AstraZenecu, tokom cijelog dana bila na raspolaganju onima koji se prvi put vakcinišu. Naravno, najviše je bilo onih koji su tražili Pfizer vakcinu. 

Sinoć, nakon što je u 20 sati privedena kraju vakcinacija za taj dan, Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo iznijelo je podatke o toku vakcinacije za 31. august. Između ostalog, navedeno je kako je prvom dozom vakcinisano 2.118 građana, a revakcinisano ih je 222. Od jučer ukupno datih 2.745 doza, 2.340 su bile vakcine Pfizer.

Podsjetimo, prema planu distribucije vakcina za ovu sedmicu, kojeg je objavio Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, Kanton Sarajevo je dobio 4.000 AstraZeneca vakcina za drugu dozu, 26.982 Sinopharm za prvu dozu, te 3.420 Pfizer vakcina za prvu i 858 za drugu dozu.

Dakle, Kanton Sarajevo je za ovu sedmicu dobio 3.420 Pfizer vakcina za prvu dozu, a prema podacima Ministarstva zdravstva, tokom jučerašnjeg dana potrošeno je 2.340 doza. 

Prostom matematikom, kada od 3.420 oduzmete 2.340, dobijete 1.080 doza vakcina. 

Dakle, ako je građanima u Zetri jutros rečeno da više nema Pfizer vakcina za prvu dozu, pitanje je za organizatore provođenja vakcinacije u Kantonu Sarajevu, gdje je još 1.080 doza?! 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.