Tako sebi olakšavate posao jer nema prljanja radne površine ili paljenja ploče za kuhanje.
No, izgleda da potcjenjujemo ovaj mali kućanski uređaj.
Neki autori kuharica za Huffpost su otkrili da i oni s vremena na vrijeme posežu za mikrovalnom kako bi sebi olakšali posao.
Prema njima, nekoliko namirnica može se u potpunosti pripremiti u mikrovalnoj.
Evo koje su to:
Jaja
Teško da sste ikada jaja stavili u mikrovalnu pećnicu, no autorica knjige “Cook This Book” Molly Baz tvrdi da se i poširana jaja mogu pripremiti u mikrovalnoj.
Kako je kazala za Huffpost, dugo je sumnjala u to, no onda joj je majka sugerirala da isproba i tu varijantu.
I sada joj je vjerna. A da bi vam to uspjelo, napunite zdjelicu vodom, zatim razbijte jaje i čvrsto ga pokrijte plastičnom folijom. Stavite ga u mikrovalnu pećnicu u više sesija od 30 sekundi.
I ne samo to - kuharica Tara Ippolito dodala je da mikrovalnu koristi i za pripremu kajgane, i to vrlo jednostavno.
- Samo razbijem jaja, dodam malo sira i povrća i stavim u mikrovalnu na jednu minutu. Jako jednostavno - tvrdi Ippolito.
Francuski tost
Jaja nisu jedina namirnica koje volimo za doručak, a mogu se brzo pripremiti u mikrovalnoj. Ippolito kaže da se francuski tost vrlo lako priprema, i to tako da narežete hljeb, stavite kriške u posudu primjerenu mikrovalnoj, dodate sastojke po želji i „okrenete“ mikrovalnu na dvije do pet minuta. Kao najveća prednost izdvaja se i manje čišćenja.
Pečeni krompir
Autorica kuharica Ally Lazare kaže da se i krompir može pripremati u mikrovalnoj.
Radije bira mikrovalnu nego štednjak čime si, tvrdi, skraćuje pripremu i proces čišćenja.
- Ovo je naročito korisno ljeti kada je vruće i ne želite imati više lonaca i tava koje ključaju na šporetu ili ako već kuhate više stvari i nemate slobodnog mjesta na šporetu - objašnjava Lazare.
- Lako možete "ispeći" batat ili krompir tako da krompir nekoliko puta probodete oštrim nožem da bi ispustilo paru, a zatim ga stavite u staklenu posudu. Pecite u mikrovalnoj pećnici oko 10 minuta - ispričala je kuharica Amelia Levin.
Prženi luk
Prema Levin, i luk se može "ispržiti" u mikrovalnoj.
- To možete napraviti u mikrovalnoj pećnici tako da malo narezanog luka stavite na malo ulja, pokrijete i pečete u mikrovalnoj 30 do 45 sekundi. Bit će hrskav kao da ste ga ispekli - objasnila je za Huffpost.
Začini
Možda se pitaš ko bi grijao začine, no stavljanjem suhih začina u mikrovalnu pećnicu izdvajate srž začina. Time bi arome mogle biti oštrije što može doprinijeti aromatičnosti jela kojeg pripremate.
Huffpost piše da to ponajviše vrijedi za mljevene začine.