open-navfaktor-logo
search
Možda niste znali
Od jaja do krompirića: Ove namirnice možete pripremati i u mikrovalnoj pećnici
Imate mikrovalnu pećnicu, ali je uglavnom koristite za podgrijavanje jela ili pečenje kokica.
16.02.2023. u 07:52
get url
text

Tako sebi olakšavate posao jer nema prljanja radne površine ili paljenja ploče za kuhanje.

No, izgleda da potcjenjujemo ovaj mali kućanski uređaj.

Neki autori kuharica za Huffpost su otkrili da i oni s vremena na vrijeme posežu za mikrovalnom kako bi sebi olakšali posao.

Prema njima, nekoliko namirnica može se u potpunosti pripremiti u mikrovalnoj.

Evo koje su to:

Jaja

Teško da sste ikada jaja stavili u mikrovalnu pećnicu, no autorica knjige “Cook This Book” Molly Baz tvrdi da se i poširana jaja mogu pripremiti u mikrovalnoj.

Kako je kazala za Huffpost, dugo je sumnjala u to, no onda joj je majka sugerirala da isproba i tu varijantu.

I sada joj je vjerna. A da bi vam to uspjelo, napunite zdjelicu vodom, zatim razbijte jaje i čvrsto ga pokrijte plastičnom folijom. Stavite ga u mikrovalnu pećnicu u više sesija od 30 sekundi.

I ne samo to - kuharica Tara Ippolito dodala je da mikrovalnu koristi i za pripremu kajgane, i to vrlo jednostavno.

- Samo razbijem jaja, dodam malo sira i povrća i stavim u mikrovalnu na jednu minutu. Jako jednostavno - tvrdi Ippolito.

Francuski tost

Jaja nisu jedina namirnica koje volimo za doručak, a mogu se brzo pripremiti u mikrovalnoj. Ippolito kaže da se francuski tost vrlo lako priprema, i to tako da narežete hljeb, stavite kriške u posudu primjerenu mikrovalnoj, dodate sastojke po želji i „okrenete“ mikrovalnu na dvije do pet minuta. Kao najveća prednost izdvaja se i manje čišćenja.

Pečeni krompir

Autorica kuharica Ally Lazare kaže da se i krompir može pripremati u mikrovalnoj.

Radije bira mikrovalnu nego štednjak čime si, tvrdi, skraćuje pripremu i proces čišćenja.

- Ovo je naročito korisno ljeti kada je vruće i ne želite imati više lonaca i tava koje ključaju na šporetu ili ako već kuhate više stvari i nemate slobodnog mjesta na šporetu - objašnjava Lazare.

- Lako možete "ispeći" batat ili krompir tako da krompir nekoliko puta probodete oštrim nožem da bi ispustilo paru, a zatim ga stavite u staklenu posudu. Pecite u mikrovalnoj pećnici oko 10 minuta - ispričala je kuharica Amelia Levin.

Prženi luk

Prema Levin, i luk se može "ispržiti" u mikrovalnoj.

- To možete napraviti u mikrovalnoj pećnici tako da malo narezanog luka stavite na malo ulja, pokrijete i pečete u mikrovalnoj 30 do 45 sekundi. Bit će hrskav kao da ste ga ispekli - objasnila je za Huffpost.

Začini

Možda se pitaš ko bi grijao začine, no stavljanjem suhih začina u mikrovalnu pećnicu izdvajate srž začina. Time bi arome mogle biti oštrije što može doprinijeti aromatičnosti jela kojeg pripremate.

Huffpost piše da to ponajviše vrijedi za mljevene začine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.