BH-Gas obavještava javnost da je u toku izrada idejnog rješenja projekta Južna interkonekcija. Radi se o gasovodu koji će povezati transportne gasovode Hrvatske i BiH tj. Plinacroa i BH-Gasa. Ovaj projekat spada u linijske infrastrukturne projekte i u toku je projektiranje trase u dužini od 160 km čime ovaj projekat spada u najkompleksnije projekte koji se trenutno realizuju u BiH. Ovo je projekat koji svojom dužinom spada u projekte sa najdužom projektiranom linijskom trasom u BiH. Kompleksnost projekta ogleda se i u tome sto se projektiranje odvija na teritoriju četiri kantona i zahtijeva uključenost svih lokalnih zajednica na tom području od ideje do realizacije, saopćio je BH-Gas 

Prvog augusta 2019. godine je zvanično započela realizacija projekta Južna interkonekcija BiH i Hrvatska, održavanjem inicijalnog sastanka sa Projektantom. Izrada projektne dokumentacije finansira se grant sredstvima Evropske komisije, a za projektanta je izabran konzorcij Connecta – Mott MacDonald.  Projektant je započeo aktivnosti preciznog definisanja trase uz geodetsko snimanje i geološke istražne radove.  Poseban segment projektiranja je upotreba dronova za precizno određivanje trase gasovoda kao i tačke spajanja gasovoda sa obje strane granice. 

-Kako smo rekli da trasa gasovoda prolazi kroz više kantona Federacije Bosne i Hercegovine, kontaktirane su i relevantne institucije na federalnom, kantonalnom i općinskom nivou u svrhu ishodovanja neophodne prostorno-planske dokumentacije, te osiguranja informacija o postojanju prepreka kao što su minska polja, arheološke iskopine itd.  Do sada je izvršeno geodetsko snimanje koridora gasovoda, te trasiranje dijela trase počevši od Novog Travnika. Trasa gasovoda je projektirana do danas na oko 40 km od zahtijevanih 160 km. Dodatno, započela su geološka istraživanja s ciljem utvrđivanja pogodnosti tla za polaganje gasovoda - saopćio je BH-Gas.

Ono što je, kako dodaju, posebno bitno za ovu fazu izrade projektne dokumentacije je to da je BH-Gas započeo proceduru osiguranja grant sredstava za izradu glavnog projekta i granta za osiguranje dijela sredstava za samu izgradnju gasovoda u BiH. 

Realizacijom projekta Južna interkonekcija će se omogućiti integracija BiH tržišta sa evropskim tržištem prirodnog gasa, povezivanjem transportnih sistema prirodnog gasa BiH i Hrvatske, te diverzifikacija pravaca i izvora snabdijevanja prirodnim gasom (LNG Krk, Kaspijska regija (projekat IAP), evropska čvorišta za trgovinu gasom), uz povećanje sigurnosti snabdijevanja. Ujedno, projekat Južna interkonekcija je dio i neodvojivi krak gasovoda IAP čijom realizacijom, a kako je to saopceno sa posljednjeg sastanka u Azerbejdžanu, Bosna i Hercegovina će imati priliku i za kupovinu prirodnog gasa sa gasnih polja ove zemlje. 

Projekat sa bh. strane podrazumijeva izgradnju gasovoda granica HR/BiH – Posušje – Novi Travnik sa odvojkom za Mostar, a sa hrvatske strane podrazumijeva gasovod granica BiH-Zagvozd-Split.