open-navfaktor-logo
search
Štab CZ-a
Od danas zatvoreni ugostiteljski objekti u ZDK
Kantonalni štab civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona donio je naredbu zatvaranja ugostiteljskih objekata svih kategorija - restorana, pizzerija, ćevabdžinica, čajdžinica, fast foodova...
21.03.2020. u 12:48
get url
text

Od naredbe se izuzimaju usluge proizvodnje, pripreme i dostave hrane (uključujući i šaltersku prodaju), rad javnih kuhinja kao i proizvodnju, pripremanje i posluživanje hrane za goste hotela uz poštivanje higijenskih i epidemioloških mjera, zaštite osoblja i gostiju.

Zabranjeno je i pružanje usluga u nargila, caffe i bistro barovima, klubovima, diskotekama, kazinima, sportskim kladionicama i slično na području ZDK.

Za provođenje ove naredbe odgovorni su kantonalni inspekcijski organi i kantonalno Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Općinama/gradovima u ZDK naloženo je da hitno izdvoje sredstva za zdravstvene ustanove u kojima su oni osnivači za nabavku neophodne zaštitne opreme, zaštitnih sredstava za dezinfekciju, kao i sredstava za druge potrebe tih ustanova, a za provedbu su zaduženi općinski načelnici i gradonačelnici, te općinski/gradski štabovi civilne zaštite.

Općinama i gradovima se naređuje da tamo gdje nije osigurano redovno snabdijevanje pitkom vodom stanovništva, poduzmu sve radnje kako bi stanovništvo kontinuirano bilo snabdjeveno vodom.

Na vanrednoj sjednici Kantonalni štab civilne ztaštite je uputio zahtjev Vladi Federacije BiH i Federalnom štabu civilne zaštite da u cilju borbe protiv pandemije koronavirusa planira i osigura što hitnije zaštitnu opremu (maske, rukavice, zaštitna odijela, naočale, vizire, navlake za noge, respiratore, sredstva za dezinfekciju,...) i novčana sredstva za potrebe ovog štaba, a sredstva će biti distribuirana prema potrebama općina i gradova u Zeničko-dobojskom kantonu, saopćeno je iz press-službe ZDK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.