open-navfaktor-logo
search
Crna Gora
Od danas zabrana rada nedjeljom prodavnicama i tržnim centrima
Na snagu stupio izmijenjeni Zakon o unutrašnjoj trgovini, kojim je propisano da se nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika trgovina na malo može obavljati samo u specijalizovanim prodavnicama, pijacama ili kioscima za prodaju štampe
20.10.2019. u 16:13
get url
text

U Crnoj Gori su danas zatvorene sve prodavnice i tržni centri, jer je na snagu stupio izmijenjeni Zakon o unutrašnjoj trgovini, kojim je propisano da se nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika trgovina na malo može obavljati samo u specijalizovanim prodavnicama, pijacama ili kioscima za prodaju štampe.

Predstavnici tržnih centara obraćali su se u međuvremenu Ministarstvu ekonomije više puta, kako bi im bio omogućen rad nedjeljom, ali njihovi zahtjevi su odbijeni, prenosi portal CdM.

Ministarstvo ih je informisalo da se u njihovim objektima trgovina na malo i trgovina na veliko, kao i kod poslodavaca koji ne posluju u okviru tržnih centara, ne može obavljati nedjeljom, a istaknuto je i da se zabrana ne odnosi na ostale uslužne djelatnosti.

Zakonom je predviđeno da nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika, na primjer, mogu da rade apoteke, te prodavnice hljeba, pekarskih proizvoda, cvijeća, suvenira, pogrebne opreme, benzinske pumpe i prodavnice u okviru njih.

Zakonom se predvida da će poslodavci koji prekrše odredbu i otvore radnje nedjeljom biti novčano sankcionisani od 1.000 do 10.000 eura, a predviđeno je i zatvaranje objekta, prenosi Tanjug.

Rad nedjeljom kontrolisat će tržišna inspekcija, a nadzor će biti pojačan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.