open-navfaktor-logo
search
Pandemija
Od danas novo zaključavanje Engleske zbog koronavirusa
Milioni građana Engleske od danas ponovo ostaju kod kuće, kao dio drugog zaključavanja, a u okviru borbe protiv koronavirusa.
05.11.2020. u 10:31
get url
text

U okviru restriktivnih mjera ljudi su zamoljeni da ne napuštaju svoje domove ukoliko to nije neophodno, da rade od kuće, te da izbjegavaju da viđaju više od jedne osobe istovremeno. Veliki broj prodavnica, pabova, restorana i teretana ostat će zatvoren do kraja zaključavanja, odnosno do 2. decembra. 

Nove mjere su stupile na snagu tokom drugog talasa pandemije koronavirusa, koji je donio porast, kako oboljelih, tako i preminulih u prethodnih nekoliko sedmica. 

Zvanični podaci pokazali su da je više od 25.177 osoba bilo pozitivno na koronavirus širom Velike Britanije u protekla 24 sata, što je drugi najveći rekord od početka pandemije. Ukupno je zabilježeno skoro 1,1 milion slučajeva zaraze, tačnije 1.099.059. Dodatnih 492 preminulih podigli su broj do sada preminulih na 47.742.

Premijer Velike Britanije Boris Johnson izjavio je u srijedu da "nije spreman da rizikuje sa životima ljudi", te ukazao da bi bez novog zaključavanja bilo smrtnih slučajeva "u teškim razmjerama". On je naveo i da bi da nisu uvedene restrikcije tamošnji zdravstveni sistem "bio u ozbiljnoj nevolji" tokom sljedećih mjeseci.

Očekuje se da će ministar finansija Velike Britanije Rishi Sunak uskoro predstaviti nove mjere finansijske podrške, prema kojima će Vlada isplatiti 80 posto plaća ljudima koji izgube posao tokom ovog zaključavanja.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.